FARTEN GÅR NED: I løpet av de siste fem årene har nordmenn senket farten med 1 kilometer i timen. Ny rapport forklarer hvorfor. Bildet er fra morgenrushet i Sinsen i Oslo. Foto: OLAV HASSELKNIPPE / Scanpix 
FARTEN GÅR NED: I løpet av de siste fem årene har nordmenn senket farten med 1 kilometer i timen. Ny rapport forklarer hvorfor. Bildet er fra morgenrushet i Sinsen i Oslo. Foto: OLAV HASSELKNIPPE / Scanpix Vis mer

Ny rapport: Nordmenn kjører stadig saktere

Alder på sjåfør og biler, samt økt trafikk er noen av årsakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvidelse av motorveier og forbedring av norske veier til tross: Nordmenn kjører i gjennomsnitt én kilometer i timen saktere enn de gjorde for fem år siden, ifølge en ny rapport, utgitt av Transportøkonomisk institutt.

Årsakene til at norske bilister senker farten er flere.

- Vi konkluderer med at økt alder på bilførerne kanskje forklarer 25 prosent av fartsnedgangen. Det meste av fartsnedgangen skyldes altså andre forhold, sier forsker Torkel Bjørnskau ved TØI (Transportøkonomisk institutt) til Forskning.no.

Alder en hindring

Det er blitt flere eldre bilførere i Norge. Disse kjører ofte saktere enn yngre førere. I gjennomsnitt kjører førere over 64 år mellom 1,5 og 4,4 prosent saktere. De som kjører raskest, er bileiere i aldersgruppa 35 til 44 år. Etter 44 år, senkes farten.

De eldre og mer saktegående bilførerne kjører saktere, og bidrar dermed til at sjåførene som kjører bak dem også må sette ned farten.

Det er ikke målt noen forskjell på fart når det gjelder kjønn.

Bilmerke ikke viktig

Studien ser ingen sammenheng med bilmerke og fart. Det er alder på bil som teller. Bileiere som har nyere årsmodeller, presser mer på gasspedalen enn de med gamle biler, ifølge rapporten.

En annen og enda viktigere faktor er økt antall biler i trafikken i perioden fra 2009 til 2014. Det er også registrert færre fartsovertredelser, uten at forskerne vet hvorfor.