Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rasfare på Vestlandet

Mandag treffer ekstremværet «Loke» Vestlandet. Det har fått Norges Geotekniske Institutt (NGI) til å frykte voldsomme jordskred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 14. september at Bergen ble rammet av et dramatisk jordskred. I november var det jordskred på Minnesund og i Bærum.

Nå frykter NGI for at nye skred kan komme på Vestlandet når nedbørsrekorder skal slås mandag.

Opp til 180 mm nedbør

– Det er stor fare for skred, akkurat som i Bergen i midten av september. Årsaken til skredfaren er den store nedbørsmengden i det siste samt mengden som kan komme mandag, bekrefter informasjonssjef i NGI, Kjell Hauge overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er nemlig meldt om uvanlig store nedbørmengder mandag, spesielt mellom klokken 06 og 18 mandag.

Meteorologisk institutt varsler at det i løpet av døgnet 14. november vil komme et sted mellom 70 og 120 millimeter nedbør. Lokalt kan det komme opp til 180 millimeter.

– Vi venter at situasjonen blir ganske lik den vi hadde den 14. september i år. Da hadde vi i Bergen 156,6 millimeter nedbør på 24 timer, noe som var ny rekord, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik til ANB.

Da førte også de store vannmassene til et jordras som krevde to menneskeliv i Hatlestad terrasse i Bergen. Boligene er nå kjøpt opp av Bergen kommune.

– Forskjellen nå er at det har regnet mye på forhånd. Normalt regner det 259 millimeter nedbør per måned. Så langt i november har vi fått 325 millimeter, sier Anglevik.

Flom og skredfare

De store vannmengdene har også fått Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å sende ut flomvarsel på Vestlandet – for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.

Vannføringen forventes i flere vassdrag å gå over nivået for flom (5-års til 50-års flom).

– Jordsmonn, bekker og vassdrag er mettet og har ikke kapasitet til å ta opp i seg mer vann. Det vil føre til at blant annet veier vil bli lagt under vann, sier Anglevik som oppfordrer folk til å holde sluk og takrenner åpne slik at vannet får rent ut.

– Hvis det kommer mer enn åtte prosent nedbør av årsgjennomsnittet i et område, vil jordlaget bli svært løst og vått. Det vil også kunne føre til skred, sier Hauge.

Normalt faller det i gjennomsnitt 2.000 millimeter nedbør på Vestlandet i løpet av et år. Det betyr at hvis det kommer mer enn 160 millimeter på et døgn, så vil det være stor fare for skred. Det samme gjelder hvis det kommer mer enn 100 millimeter på 12 timer.

Ber folk si fra

Faren for jordskred skal også være spesielt stor i nærheten av bekkeleier.

– Hvis folk ser noe unormalt som sig eller sprekker i underlaget, så må de si fra til kommunen, råder Hauge, som legger til at prognosene ikke nødvendigvis slår til.

Det meste det noen gang har regnet på Vestlandet er 229,6 millimeter på 24 timer. Den rekorden ble satt på Indre Matre i Sunnhordland 26. november 1940. (ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling