Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny reform skal ta seg av eldrebølgen

Regjeringens nye kvalitetsreform for eldre legges fram i dag. Sveinung Stensland (H) vil satse på de pårørende som ressurspersoner.

REFORM: Sveinung Stensland sitter i Helse- og omsorgskomiteeen for Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REFORM: Sveinung Stensland sitter i Helse- og omsorgskomiteeen for Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det jeg er mest opptatt av er pårørendearbeid. Tre av fire pårørende sier at situasjonen går ut over deres egen helse, og mange har fravær fra jobb fordi de er pårørende, sier Stensland. Han fortsetter:

- Hvis ikke vi klarer å håndtere de utfordringene eldreomsorgen står ovenfor, så kommer vi til å slite ut en hel generasjon med pårørende. Vi må anerkjenne de pårørende som en ressurs. Mange pårørende føler seg litt som sand i maskineriet.

Torsdag morgen presenterer eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen den nye reformen på Helsekonferansen. Partilederne for de tre regjeringspartiene vil også være til stede. Neste uke skal stortingsmeldingen Leve hele livet, hvor reformen beskrives, legges fram.

Stensland understreker at den nye reformen handler om innholdet i tjenestene.

- Det blir gjerne litt for lite oppmerksomhet på hva slags liv en skal leve. Derfor har vi kalt reformen Leve hele livet.

Høyre-satsning

I forbindelse med reformen har Høyres stortingsgruppe jobbet fram åtte punkter som er spesielt viktige for partiet å få gjennomført. I tillegg til pårørende, handler det om mat på sykehjemmene, aktivitetstilbud, og at flere eldre skal stå lengre i arbeidslivet.

- Mat er en viktig del av god omsorg. Vi må ha flere sykehjem som lager maten selv, flere kokker og mer matlukt. Vi har varslet en egen støtteordning for flere kokker i institusjonene, sier Stensland, som også er opptatt av at de eldre skal få tilbud om aktivitet.

- Det viktige er at folk skal oppleve innhold, at det skjer noe i livet. At man ikke bare blir sittende hjemme og se på nyhetskanalen. Man blir sløvere av å ikke ha innhold i dagen, sier han.

- Trenger man ikke flere ansatte da?

- Jo, i sykehjem så må man jo ha anledning til å drive med aktivitet. Samtidig ser vi at det ikke skal så mye til.

Stensland vil også at kommunene tar i bruk velferdsteknologi som kan hjelpe eldre å bli boende hjemme lengre.

- Jo lenger folk bor hjemme, jo mer sparer samfunnet. Det er ingenting som koster mer penger enn å bo på sykehjem, men for meg handler ikke dette om innsparinger. Det handler om å lage en god eldreomsorg, der folk kan leve livene sine lengst mulig.

Vil ha tannhelsereform

- Det er tydelig at de møtene vi har hatt med regjeringen har hatt effekt, og det er vi glade for, sier leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, til Dagbladet.

- Vi synes dette er bra, men er spørrende til hvordan det vil gjenspeile seg i de kommunale budsjettene. Det må ikke bli slik at regjeringen lover ting og så overlater til kommunene å gjennomføre det uten at det følger penger med, for da blir det ikke noen effekt, sier han.

Davidsen savner også mer fokus på medbestemmelse for de eldre, samt tannhelse.

- Dessverre er det noen som har så dårlig tannhelse at de ikke får i seg maten. Vi hadde ønsket oss en tannhelsereform, sier han.

På spørsmål om hvordan reformen skal finansieres, sier Stensland:

- Vi øker budsjettene til kommunene hvert år, og en av grunnene er nettopp for å styrke eldreomsorgen. Mange sier kommuneøkonomien er så dårlig, men den har aldri vært bedre enn i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media