Ny regel for vaskehjelp skal hindre svart arbeid

Fra juli må de som leier vaskehjelp først sjekke om vaskehjelpen er registrert av Arbeidstilsynet. Arbeidsministeren håper regelen vil hindre svart arbeid.

Illustrasjonsbilde: NTB scanpix
Illustrasjonsbilde: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Husholdninger som kjøper vask i huset, må fra og med sommeren bruke renholdere registrert i renholdsregisteret til Arbeidstilsynet.

- Arbeidere utnyttes på det groveste av kyniske kriminelle. Det kan vi ikke tillate, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NRK.

270.000 husstander kjøper renhold til hjemmet sitt. Forskningsstiftelsen Fafo anslo i 2016 at rundt 43 prosent kjøpte svart renhold, helt eller delvis.

I dag er det bare bedriftene, og ikke privatpersoner, som har forbud mot å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke står i Arbeidstilsynets register.

- Nå fjerner vi unntaket, slik at også private må sjekke at renholdet de kjøper er godkjent, sier Haugli.

Få sjekket byrået

Alle som driver firma i Norge er underlagt strenge regler for innkjøp av renholdstjenester. Men på langt nær alle kjenner til hva som gjelder.

Ifølge en undersøkelse som Opinion gjennomførte i april, viser at under halvparten av innkjøperne som ble spurt i undersøkelsen, oppga at de selv har sjekket om renholdsbyrået de har ledig inn, driver ulovlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer