STEMTE I DAG: De oransje er feid vekk fra alle maktposisjoner etter at president Viktor Janukovitsj stablet på beina en koalisjon. Foto: Scanpix/AFP
STEMTE I DAG: De oransje er feid vekk fra alle maktposisjoner etter at president Viktor Janukovitsj stablet på beina en koalisjon. Foto: Scanpix/AFPVis mer

Ny regjering i Ukraina

Ukraina får ny regjering som støtter den nyvalgte presidenten Viktor Janukovitsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Spillet om makta i Ukraina tok en dramatisk vending i morgentimene idag. De oransje er feid vekk fra alle maktposisjoner etter at president Viktor Janukovitsj stablet på beina er koalisjon som består av hans eget parti, Regionenes parti, komunistpartiet, og partiet til presidenten i nasjonalforsamlingen, Volodymyr Litvin.

Snakker ukrainsk
Den tidligere finansministeren Mykola Azarov er bedt om å danne regjering. Den nye koalisjonen har støtte fra 235 av nasjonalforsamlingens 450 medlemmer. Azarov sa i morgentimene idag at han som stataminister konsekvent vil bruke ukrainsk som arbeidsspråk. Det var i utgangspunktet ingen selvfølge fordi  partiet hans, Regionenes parti, har støtte fra den store russisk-språklige minoriteten. Men Ukrainsk som arbeidsspråk er logisk etter at president Janukovitsj  i går overraskende sa at han ikke ville innføre russisk ved siden av ukrainsk som offisielt språk i Ukraina.
Koalisjonen bak Janukovitsj kan fort bli større. I går signerte den nye presidenten en lov som gjør det mulig for individuelle representanter i nasjonalforsamlingen å bytte parti. Tidligere var dette tillatt bare for partier. Ukrainsk politikk har tradisjon for å være troløs, så det er ventet at representanter fra opposisjonen nå vil hoppe over til regjeringssiden hvis de blir tilbudt politiske bein eller andre fordeler.
Tidligere statsminister Julia Tymosjenko ble i forrige uke presset til å gå av etter et mistillitsforslag. Hun holdt i det lengste på sin posisjon etter at hennes bitre motstander i presidentvalget, Viktor Janukovitsj, gjentatte gange ba henne trekke seg.

Tapte alt
Det er ingen ting igjen av de oransjes makt etter at Tymosjenko knepent tapte presidentvalget i februar. Men Tymosjenko lover å føre en aggresiv opposisjonspolitikk. Hun frytker å bli straffeforfulgt nå som hun har mistet regjeringsmakta. Hun har vært under mistanke om økonomiske misligheter, og hun sier at hun frykter at den nye regjeringen vil bruke dette mot henne for å ramme henne politisk.
Parlamentspresident Volodymyr Litvin er den mest troløse av alle i ukrainsk politikk. Da den oransje revolusjonen utspilte seg i 2004, hoppet han over på de oransjes side for å få jobben som parlamentspresident. Nå har han hoppet igjen. Hans hopp er avgjørende for hvor det parlamentariske flertallet er.