Ny regjering innsatt

Den nye indiske regjeringen med statsminister Manmohan Singh i spissen ble tatt i ed i den indiske hovedstaden New Delhi lørdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Singhs regjering, som er utgått fra Kongresspartiet, kan starte arbeidet etter en dramatisk uke i indisk politikk. Kongresspartiet vant overraskende parlamentsvalget, og det tapende nasjonalistiske hindupartiet BJP tok konsekvensen ved å forlate regjeringstaburettene.

Kongresspartiets seier var Sonia Gandhis fortjeneste. Enken etter tidligere statsminister Rajiv Gandhi førte en meget effektiv valgkamp blant Indias fattige. Alle antok derfor at hun var den selvskrevne statsminister, men hun sa nei til å bli landets fremste politiske leder da hun ikke lyktes å danne en koalisjonsregjering med tilstrekkelig støtte i parlamentet.

Etter dette falt valget på Mammohan Singh, som får mye av æren for de senere års økonomiske reformer og framgang i India. Hans oppgave blir ikke lett. Kongresspartiet har 145 av totalt 543 plasser i det indiske parlamentet. Regjeringen er sikret støtte fra kommunistene og flere mindre partier og uavhengige representanter, men det finnes ingen garantier for at det til enhver tid vil være et flertall i parlamentet for regjeringens politikk.

Med lørdagens innsettelse av en ny regjering er Kongresspartiet igjen tilbake i øverste maktposisjon i indisk politikk, slik det har vært i 45 av 57 år siden uavhengigheten fra britene.

NTB