Ny regjering redder ventelønns-ordningen

De rød-grønne vil beholde særordning for statlig ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra nyttår skulle ordningen med ventelønn forsvinne, men den planen blir trolig skrinlagt av den nye flertallsregjeringen som snart overtar.

God ordning

Ventelønn er en ordning som sikrer statsansatte lønn om de blir rammet av nedbemmaning eller omorganisering. Det kan gå tid før de får ny jobb, og kan i mellomtiden kreve ventelønn. Lønna kan utgjøre så mye som 66 prosent av tidligere bruttolønn.

Bondevik-regjeringen fikk gjennomslag for en ny embets- og tjenestemannslov i Stortinget tidligere i år, en lov som har møtt stor motstand blant statsansatte og deres fagforeninger.

Reverserer loven

Påtroppende statsminister Jens Stoltenberg har allerede varslet at den nye arbeidsmiljøloven som trer i kraft fra nyttår blir stanset. Dermed vil dagens lovverk også gjelde etter nyttår.

Nå ser det ut til at tjenestemannsloven lider samme skjebne.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte at de ikke ønsker den nye tjenestemannsloven, og kilder i SV sier til Dagbladet.no at de også gjerne ser at loven blir stående.

REDDER SÆR-ORDNINGEN:  Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg vil beholde særordningen. Foto: SCANPIX
REDDER SÆR-ORDNINGEN: Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg vil beholde særordningen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi vil foreslå dette i forhandlingene på Soria Moria, sier en sentral SV-politiker til Dagbladet.no.

Ingen i Senterpartiet vil snakke med Dagbladet.no om tjenestemannsloven og de forestående forhandlingene, men partiet stemte mot Bondevik-regjeringens forslag til endringer i loven da den ble behandlet i Stortinget. Holdningene til partiet er neppe radikalt endret siden dengang.

Kraftig økning

Tall fra Aetat viser at 3300 ansatte i staten mottok ventelønn pr. 1. september i fjor. De er en tidobling av antall personer på ventelønn siden begynnelsen av 90-tallet.

Økningen i antall ansatte på ventelønn har sammenheng med de mange omstillingene i offentlig sektor de siste årene.

Moderniseringsminister Morten Meyer har tidligere signalisert at det er liten grunn til å tro at omstillinger i staten vil avta i årene fremover.

Dermed vil antall mennesker på ventelønn også kunne komme til å øke.

Om Stoltenberg-regjeringen ønsker å fryse innføringen av den nye tjenestemannsloven, trenger hans regjering bare å fremme en kongelig resolusjon så fort han kommer til makten.