Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rekord for sarssmitte

Taiwan og Kina har problemer med å kontrollere smittekildene til sars. I går ble det registrert 23 nye tilfeller på Taiwan, noe som er ny dagsrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig ble det meldt om fire nye dødsfall. I Kina krevde sykdommen fem nye dødsofre, mens 85 nye tilfeller ble registrert. Utviklingen bekymrer Verdens helseorganisasjon (WHO).

På de første dagene av epidemien oppsporet myndighetene på Taiwan raskt smittekildene til sars og isolerte dem. Det dreide seg hovedsakelig om mennesker som hadde besøkt Kina eller Hongkong.

WHO bekymret

Men nå sprer smitten seg plutselig raskt. Og myndighetene kan ikke forklare hvordan de syke er blitt smittet.

De kan ikke bevise at de som rammes nå, har vært i kontakt med andre som allerede har sykdommen.

Kina har et liknende problem. Myndighetene i hovedstaden Beijing mener at epidemien der nå har nådd toppen. Men i går ble det meldt om to nye dødsfall av sars i Beijing, og WHO stiller på nytt spørsmål om effektiviteten av kampen mot sykdommen.

Myndighetene i byen har blant annet ikke kunnet forklare hvordan smitten egentlig har spredd seg. Og det gjelder ikke bare for noen få tilfeller, men over halvparten av dem som har fått sykdommen, påpeker WHO.

Enorme tap

- Det dreier seg om svært mange syke mennesker, og vi vet faktisk ikke hvor de ble smittet, sier Mangai Balasegaram, som er pressetalskvinne i WHO, til nyhetsbyrået Ap.

Til nå har sars spredd seg til 25 land, minst 7200 mennesker er smittet, og minst 526 er døde av sykdommen. Og de økonomiske konsekvensene av den kan bli enorme. Sykdommen sprer frykt og usikkerhet, og det rammer enkelte land særlig hardt, særlig de som har en stor turistindustri.

Ifølge tall fra Asias utviklingsbank (ADB) kan sars koste Asia nær 200 milliarder kroner - om epidemien fortsetter et halvt år til. Fire land, Kina, Hongkong, Sør-Korea og Taiwan, står alene i fare for å tape til sammen 140 milliarder kroner, mener banken.

PAKKET INN: Helsearbeidere i Taipei på Taiwan er godt pakket inn når de skal intervjue sarssyke som er isolert, men de har problemer med å spore opp kildene til sykdommen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media