Coronakatastrofe i Brasil:

Ny rekorddag i Brasil: - Kollapser

Brasil fortsetter å slå dystre coronarekorder, og landets helsevesen er i ferd med å knele. Men president Jair Bolsonaro nekter å stenge ned landet.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes/Fotoarena/Sipa USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mars-måned er den dødeligste måneden siden pandemien startet i Brasil, med 66 573 registrerte corona-dødsfall. Det er mer enn dobbelt så mange som forrige rekordmåned.

Torsdag ble det satt nok en dyster coronarekord i landet. Da ble det registrert 4249 nye dødsfall, som er det høyeste daglige dødstallet så langt i pandemien.

Tirsdag denne uka ble det for første gang registrert over 4000 coronarelaterte dødsfall i Brasil i løpet av ett døgn.

Landet har registrert over 340 000 coronarelaterte dødsfall, nest mest i verden etter USA, som har registrert over 560 000 coronarelaterte dødsfall.

I ferd med å knele

Landets sykehus har blitt presset til bristepunktet på grunn av den nye bølgen med alvorlige smittetilfeller, og det rapporteres at leger tvinges til å velge hvilke pasienter de skal gi livreddende hjelp til.

- Brasil befinner seg i en perfekt storm, sier forsker Miguel Nicolelis, som er tidligere smittevernkoordinator i det nordøstlige Brasil.

- Det er en atomreaktor som har satt i gang en kjedereaksjon og er ute av kontroll. Det er en biologisk «Fukushima», sier Nicolelis, som viser til atomulykken på Fukushima kjernekraftverk i Japan i 2011.

- Frihet er uvurderlig

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Samtidig som det stadig settes nye dystre coronarekorder i landet nekter president Jair Bolsonaro å innføre en nasjonal nedstengning.

Bolsonaro har lenge blitt kritisert for å ikke ta pandemien på alvor, og står fortsatt ved at han ikke kommer til å stenge ned landet.

- Det vil ikke bli noen landsdekkende lockdown. Hæren vil ikke gå ut i gatene for å holde folk hjemme. Frihet er uvurderlig, sa Bolsonaro til reportere tidligere denne uka.

- Helsevesenet kollapser

VIL IKKE STENGE NED: Brasils president Jair Bolsonaro vil ikke stenge ned landet til tross for at det stadig settes nye dystre rekorder. Foto: AFP/ NTB
VIL IKKE STENGE NED: Brasils president Jair Bolsonaro vil ikke stenge ned landet til tross for at det stadig settes nye dystre rekorder. Foto: AFP/ NTB Vis mer

Det til tross for krav fra både helsepersonell og politiske motstandere som mener at regjeringen er nødt til å innføre strengere tiltak.

Tirsdag skrev en forening for brasilianske helsearbeidere med 20 000 medlemmer et åpent brev hvor de sier at det må innføres en nedstengning.

- Den alvorlige epidemiologiske situasjonen, som fører til at helsevesenet kollapser i flere stater, krever umiddelbar innføring av strenge smitteverntiltak, står det i brevet, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Ingen nedstengning

Også flere eksperter har uttalt at landet må stenges ned for å bremse smittespredningen.

- I den takten vi vaksinerer er den eneste måten å bremse den ekstremt raske spredningen av viruset en nedstengning i minst 20 dager, sier epidemiologen Ethel Maciel til nyhetsbyrået AFP.

Også det brasilianske Folkehelseinstituttet Fiocru har oppfordret regjeringen til å stenge landet i to uker i håp om at det skulle redusere smittetrykket.

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

Bolsonaro er derimot ikke enig.

- Vi kan ikke akseptere denne politikken med å bli hjemme og stenge ned alt. Det blir ingen nasjonal nedstengning, sa Bolsonaro i en tale denne uka ifølge nyhetsbyrået AP.

Forsvarer omstridt legemiddel

Presidenten fortsetter også å forsvare den omstridte malariamedisinen hydroksyklorokin da han mener det må andre behandlingsmetoder enn vaksiner til for å stanse pandemien.

- Det er ikke nok vaksiner i verden i dag. Vi er nødt til å finne alternativer, sier han.

Malariamedisinen hydroksyklorokin har blitt brukt av blant annet USAs tidligere president Donald Trump, men det er ikke funnet bevis for at legemiddelet er effektiv mot coronaviruset.

Bolsonaro har tidligere også fnyst av ekspertens råd om sosial distansering og bruk av munnbind for å bremse pandemien.

- Presidentens strategi har vunnet

Til tross for de overfylte sykehusene har guvernører, borgermestere og dommere prioritert å åpne delvis opp.

Årsaken er at Bolsonaro mener skaden på økonomien vil være verre enn effekten av selve viruset, ifølge BBC.

Miguel Lago gir råd til helsemyndighetene i landet, og er også blant dem som har frarådet myndighetene å åpne opp da han frykter for enda høyere dødstall.

- Fakta er at presidentens strategi har vunnet. Både borgermestere og guvernører vet at det er forbudt å innføre sosiale restriksjoner, og at de uansett bare ville blitt sabotert av presidentens tilhengere, har Lago, som er direktør ved Brazil’s Institute for Health Policy Studies, sagt til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer