Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rekordmåling for Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna er igjen Sveriges største parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverigedemokraterna er igjen Sveriges største parti og går ytterligere fram på en måling utført av YouGov. Flere enn hver fjerde velger sier de ville stemt på partiet om det var valg i dag.

SD går fram 2,1 prosentpoeng til 27,3 prosent i målingen som ble publisert i Metro onsdag kveld. Både Socialdemokraterna og Moderaterna faller og får en oppslutning på henholdsvis 21,8 og 20 prosent. Centerpartiet gjør et byks fra 5,6 til 7,5 prosent og Kristdemokraterna øker til 5,6 prosent. Centerpartiet er det eneste partiet som beveger seg mer enn feilmarginen i målingen.

Folkpartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet går alle tilbake og lander på 3,7 prosent, 5 prosent og 6,5 prosent.

Innvandring viktig Målingen spurte også hva folk opplever som de tre viktigste politiske sakene for tiden, og her kom flyktning- og innvandringspolitikk øverst. 53 prosent mente dette er viktig for tiden.

- Det er et spørsmål som er svært dominerende nå, og det er et spørsmål som gagner SD. Det skjer til tross for medienes oppmerksomhet om de positive sidene ved flyktningspørsmålet, sier Sören Holmberg, som er professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg.

Politisk ekspert Stina Morian sier tallene også er en «ekstrem mistillitserklæring» mot de øvrige partiene og deres håndtering av debatten.

Gjør det bedre på nett Sverigedemokraterna har en tendens til å få betydelig høyere oppslutning på undersøkelser som baserer seg på nettpaneler, slik YouGov gjør, enn undersøkelser gjort via telefon.

- Jeg tror det finnes en skameffekt på telefon. Og undersøkelser viser at SD-sympatisører skammer seg mer enn andre over å snakke om sine meninger, sier Morian til avisen.

En fare med nettpaneler er at de kan gi et skjevt utvalg, fordi folk selv melder seg inn. YouGov sier de følger med på nye medlemmer i panelet, som består av rundt 60.000 personer. Omtrent 15.000 av dem byttes ut i løpet av et år, men nye medlemmer har karantene mot deltakelse i politiske målinger i en viss tid, forklarer kommunikasjonssjef Lars Gylling.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!