(Dagbladet): De første globale analysene av hele 2016 bekrefter det prognosene tydet på:
Fjoråret var det varmeste året som noensinne er målt.
Gjennomsnittstemperaturen for hele verden sett under ett, lå i fjor på 14,8 grader, ifølge det europeiske værsenteret ECMWF.
Det var 0,2 grader varmerne enn 2015 som var det forrige rekordåret, og 1,3 grader varmerne enn normaltemperaturen før den industrielle revolusjon.
ECMWF skriver i sin pressemelding at verden med dette beveger seg på grensen.

Ifølge Paris-avtalen skal en begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 grader, men helst 1,5 grader for å unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene.
Forsterket av El Niño
En av grunnene til fjorårets varmerekord var værfenomenet El Niño som var uvanlig kraftig. I deler av Afrika ga dette den verste tørken på minst 30 år.
Men den underliggende trenden skyldes global oppvarming.
– Det er en naturlig variasjon. Men poenger er at El Niño kommer på toppen av den trenden vi ser med økte temperaturer. Og den trenden klarer vi ikke å forklare med annet enn menneskeskapte endringer, sa seniorforsker og leder Inger Hanssen-Bauer ved Norsk Klimaservicesenter til NTB da Meteorologisk institutt forrige uke gjorde opp værstatus.
Norge 1,5 grader over normalen
Mens El Niño fant sted i første halv del av 2016, var også andre halvdel unormalt varm.
Selv om det var lokale variasjoner, opplevde de fleste regioner i verden i fjor temperaturer over normalen, ifølge ECMWF.
I Norge lå årsmiddeltemperaturen 1,5 grader over normalen.
- Det er ikke det varmeste året vi har hatt, 2016 er nummer 10 i serien. Lokalt vil man alltid få variasjon, likevel bekrefter utviklingen i Norge i fjor trenden med global oppvarming, uttalte Hanssen-Bauer til NTB.

Været vi må venne oss til: Mer ekstremvær, snøfrie vintre
Og mens en registrerer hyppigere varmerekorder, kommer kulderekorder sjeldnere.
Røffere vær
- Rundt i verden ser vi allerede virkningen av klimaendringene, sier direktøren for ECMWFs, Copernicus Services, Juan Garcés de Marcilla, og viser til mer hetebølger, oversvømmelser, tørker og mindre snødekke og is, i tillegg til havnivået øker flere steder.
I Norge hadde vi i jula ekstremvær på Vestlandet, samtidig som vi foreløpig har hatt en snøfattig vinter på Østlandet.
Dette er det visst bare å bli vant til. Mer regn og snøfrie vintre er det vi kan forvente oss i årene som kommer.