Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny religiøs strid etter bilbomber

Bilbombene som drepte 47 og såret 143 i Indias økonomiske hovedstad Bombay i går, skaper på ny et spent forhold mellom India og Pakistan, hinduer og muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan tok avstand fra attentatene og fordømte dem som terroraksjoner allerede før de første beskyldningene.

Mistankene ble umiddelbart rettet mot ei forbudt gruppe med islamske studenter som allerede har vært innblandet i tilsvarende attentater de siste månedene.

Fiendelandet

Ifølge Indias visestatsminister Lal Krishna Advani har Bevegelsen for islamske studenter i India, Simi, operert sammen med aktivistgruppa Lashkar e-Taiba, basert i Pakistan, vanligvis omtalt som «fiendelandet».

Bombene i går var plassert i bagasjerommet på to drosjer. Det oppsto fullstendig kaos da de eksploderte med sju minutters mellomrom. Den ene nær turistmonumentet Gateway of India, den andre nær et hinduisk tempel.

- Det var bein og hender i og på taket av drosjen min. Jeg kom fra det ved et mirakel, sa drosjesjåføren Lal Sahib Singh, tilsølt av blod, til Reuters.

Noen timer seinere fant indiske myndigheter ni tennsatser på et jernbanespor like utenfor Bombay. Ingen påtok seg ansvaret for noen av aksjonene.

Forholdet mellom India og Pakistan blir mer spent etter dette. Bare for et år siden var landene på randen av krig, med en million soldater på hver side av grensa og evakueringsberedskap i tilfelle kjernefysiske angrep.

Det var etter at India beskyldte nabolandet for å stå bak angrepet mot det indiske parlamentet.

Siden har det vært en bedre dialog mellom nabolandene, men den henger nå i en tynn tråd.

- Eksplosjonene vil vanskeliggjøre en allerede langsom prosess, sier S.K. Singh, tidligere indisk kommissær i Pakistan til AP.

2000 drept

I tillegg kommer den religiøse konflikten mellom hinduer og muslimer. Bare timer før attentatene i går ble en rapport offentliggjort om den hellige byen Ayodhya, som både hinduer og muslimer gjør krav på. Ifølge rapporten fantes det ruiner der, men den slår fast at dette var et hinduisk tempel.

Etterpå ble det bygd en moské der. Da ekstreme hinduer raserte moskeen i 1992, utløste dette forskjellige hevnaksjoner der 2000 ble drept.

Myndighetene ser en forbindelse mellom bombene og Ayodhya-rapporten og frykter at den religiøse striden skal blusse opp igjen.