Ny resolusjon mot Irak?

Sent i går kveld startet FN et lukket møte om Irak. USA og Storbritannia presenterte sitt forslag til resolusjon. Tyskland og Frankrike kom med et eget motforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Storbritannia presenterer sitt forslag til ny resolusjon. Tyskland og Frankrike kommer med et eget motforslag.

I resolusjonsforslaget fra USA og Storbritannia heter det at Irak har misbrukt den siste sjansen til å levere inn alle våpen.

Resolusjonen inneholder ingen nye tidsfrister i forhold til hvor lang tid Irak bør få. Men Saddam advares om at det kan få alvorlige konsekvenser å ikke følge opp påleggene fra FN.

Frankrike, Tyskland og Russland har allerede forberedt sitt motforslag. Der heter det at krig må være aller siste alternativ. Landene ber om at inspeksjonene trappes opp, melder CNN.

- Flertall mot ny resolusjon

- Flertallet i FNs sikkerhetsråd er imot en andre FN-resolusjon om Irak foreslått av USA, sa den franske presidenten Jacques Chirac etter et møte med den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder mandag kveld.

- Kun våpeninspektørene kan sette frist for når Irak skal avvæpne, la han til.

De to statslederne uttalte at de hadde lest det nye resolusjonsutkastet til USA, men at de ikke så noen grunn til å endre mening om at Irak-krisen bør løses med fredelige midler gjennom våpeninspeksjoner.

«Irak har mislyktes i å bruke sin siste sjanse» til å kvitte seg med sine påståtte masseødeleggelsesvåpen, heter det i USAs nye forslag til FN-resolusjon.

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å komme fram til en fredelig løsning, sa Schröder etter møtet med Chirac.