Ny rettsrunde i sju år gammel drapssak

To menn tiltalt for medvirkning til Åsane-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju og et halvt år etter at oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble skutt og drept i sitt hjem i Åsane i Bergen møter to menn mandag i Bergen tingrett tiltalt for medvirkning til drapet.

To andre menn fra Bergen, Jarle Olsen og Tor Helge Flaten, ble høsten 2002 dømt til lange straffer for overlagt drap på Madsen.

Selve drapshandlingen fant sted natt til 19. april 2000. Flaten, en kjent torpedo, dro sammen med en medhjelper til Madsens hus i Åsane, der de brøt seg inn. Madsen våknet av bråket, gikk ned i stuen og satte seg i en lenestol. Der ble han skutt i hodet på kort hold av Flaten.

Olsen fikk 21 års fengsel for å ha planlagt og bestilt drapet mens Flaten ble dømt for å ha skutt Madsen og fikk 18 år i fengsel. Ingen av dem anket til Høyesterett og soner nå straffene.

Medhjelperen ble dømt til åtte års fengsel for medvirkning. Alle de involverte i saken hørte til et hardt kriminelt miljø i Bergen. Bakgrunnen for drapet, som er omtalt som Åsane-drapet, var narkogjeld.
Nye forklaringer
De to som nå er tiltalt for medvirkning til overlagt drap er gamle venner av Olsen. Det er hans forklaringer fra fengselet som har trukket dem inn i saken. Begge de to, den ene 27 år gammel, den andre 37 år, nekter straffskyld og avviser beskyldningene.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal har tiltalt dem etter drapsparagrafen som har en maksimal strafferamme på 21 års fengsel. Ifølge tiltalen skal de to ha planlagt drapet sammen med Olsen kort tid før Madsen ble skutt.

Den yngste mannen skal ifølge tiltalen ha skaffet våpenet som ble brukt til drapet, overlevert det til drapsmannen og betalt ham for å utføre handlingen.

De to mennene, som nå skal for retten i en åtte uker lang rettssak, er også tiltalt for omsetning av narkotika.


Ny etterforskning
Hovedmannen i saken, Jarle Olsen, har gitt forskjellige forklaringer under etterforskningen og i retten. De to tiltaltes forsvarere vil kunne bruke dette for å svekke hans nye forklaringer.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal sier til NTB at påtalemyndigheten ikke baserer seg på Olsens forklaringer alene.

- Det ble satt i gang ny etterforskning etter at Olsen begynte å forklare seg på nytt i september 2005. Det som er kommet fram i den nye etterforskningen styrket mistanken mot de to som nå er tiltalt. Det er et helhetlig bilde som er bygget opp av tidligere og nåværende etterforskningsmateriale i tillegg til Olsens forklaring, sier statsadvokaten.

Planla drapet
Jarle Olsen ble dømt for å ha bestilt drapet på Madsen. Selv hadde han skaffet seg alibi for drapstidspunktet. Han hevdet under rettssakene at han ikke hadde bedt Flaten om å drepe Madsen, men skade ham alvorlig.

Påtalemyndigheten har ikke trodd på denne forklaringen, og lagmannsretten mente også at det var hensikten å drepe Madsen. Retten kalte drapet en henrettelse.

Olsen har forsøkt å få de to tidligere vennene som han nå har dratt inn i saken til å vitne for seg og si at Olsen ikke bestilte et drap. Det har de ikke gjort. Det er derfor spekulert i at Olsens motiv for å trekke dem inn nå er hevn og et nytt forsøk på å få sin egen sak opp igjen. (NTB)

BRUTALT DREPT: Oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble drept i sitt eget hjem i Åsane utenfor Bergen i april 2000.