Ny rødliste lanseres i dag: - Hver femte art i fare for å bli utryddet

- Utdøingsfarten er kanskje 1000 ganger raskere enn vanlige tempo.

TRUET:  Haren er nå for første gang kommet med på rødlista. Haren blir hvit om vinteren, noe som gir god kamuflasje. Men når snøen uteblir, blir den hvite haren lett synlig og sjansen for å bli tatt øke, ifølge WWF. Foto: Scanpix.
TRUET: Haren er nå for første gang kommet med på rødlista. Haren blir hvit om vinteren, noe som gir god kamuflasje. Men når snøen uteblir, blir den hvite haren lett synlig og sjansen for å bli tatt øke, ifølge WWF. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fem år siden forrige rødliste ble lansert i Norge, og den nye lista som ble lagt fram i dag bekymrer ekspertene.

Av de 20 915 artene som nå er vurdert, står 4438 arter på Norsk rødliste for arter 2015, ifølge Artsdatabanken. Av disse er 2355 arter vurdert å være truet.

- Cirka hver femte art står i større eller mindre fare for å bli utryddet, sier generalsekretær Christian Steel i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA). Levestedene forsvinner Han forteller at man kjenner til at det siden 1800 har dødd ut 114 arter fra norsk natur. Ytterligere 30 arter antas å være utdødd, men det er det foreløpig ikke endelig konkludert med. 

- Normalt skal det på verdensbasis gå 600 år mellom hver gang for eksempel et pattedyr dør ut. Den utdøingsfarten vi ser nå er kanskje 1000 ganger raskere enn vanlige tempo, sier Steel.

Hovedårsaken til denne utviklingen er at «vi mennesker breier oss ut for mye», mener Steel.

- Vi bygger boliger, veier og industri. Vi hogger skogen, intensiverer landbruket og lar beitemarker gro igjen. Da blir det ikke plass igjen til artene, fortsetter Steel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer