Ny romvandring for Fuglesang

Uforutsette reparasjoner gir ny tur ut i vakuum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Astronautene på Discovery skulle egentlig brukt mandagen på etterlengtet hvile. I stedet må de sju astronautene bruke dagen på nye reparasjoner, melder AP.

Sammen med den amerikanske astronauten Robert Curbeam får norsk-svenske Christer Fuglesang dermed en ny tur ut i tomt rom. Grunnen er at et av solcellepanelene på romstasjonen har kilt seg fast.

Og det er ingen liten jobb. Solcellepanelet er 34,5 meter langt, og skal egentlig trekkes helt tilbake inn i romstasjonen. Problemet dukket opp onsdag, da det for første gang ble forsøkt trukket inn. Astronautene forsøkte å reparere panelet på lørdag, men innsatsen førte bare til at det kilte seg helt fast.

Fuglesangs tredje
Jobben er ventet å ta fire og en halv time, men astronautene er utstyrt med ekstra oksygen om jobben skulle ta lenger tid.

Det blir Fuglesangs tredje romvandring på under en uke, og kollega Curbeam får sin fjerde, noe som er ny rekord i antall utflukter på én enkelt fergeekspedisjon.

Og det er han som skal utføre reparasjonene. Curbeam bruker romstasjonens robotarm for å plassere seg slik at han får reparert deler av det trøblete panelet, mens Fuglesang vil forsyne ham med verktøy.

Prosjektet utsetter Fuglesang og Discoverys retur til jorda med en ekstra dag. De er nå ventet tilbake fredag, og de sju ombord har ikke forsyninger nok til å holde ut lenger enn lørdag.

Impuls-operasjon

Ny romvandring for Fuglesang

Hele operasjonen ble slengt sammen på impuls lørdag, etter at NASA vurderte sine muligheter. Det er ingen katastrofe at panelet har kilt seg fast, for et nytt og mer effektivt panel er koblet opp for å erstatte det gamle. Astronautene på Discovery ønsket seg derimot en liten utfordring for å lære seg å takle akkurat denne typen reparasjoner.

- Det blir spennende å se om de klarer det. Vanligvis trener astronautene i månedsvis på reparasjoner, men i dette tilfellet har vi kjørt mange simulasjoner på jorda, mens astronautene var der oppe. Nå ser vi for første gang disse simulasjonene i sanntid, sier Melanie Miller, automasjonssjef for romstasjonen til AP.

Den uforutsette ekspedisjonen på mandag er foreløpig det eneste problemet astronauene har hatt på denne turen.

Les mer på NASAs hjemmesider.

ENSOMT: I forgrunnen jobber Fuglesang med å strekke nye kabler på den internasjonale romstasjonen. Foto: Scanpix
ENSOMT: I forgrunnen jobber Fuglesang med å strekke nye kabler på den internasjonale romstasjonen. Foto: Scanpix Vis mer
PROBLEMET: Dette solcellepanelet nekter å folde seg sammen. I kveld skal Christer Fuglesang på nytt ut på romvandring, sin tredje for turen.
SYNLIG FRA JORDA: Romfergen og romstasjonen er klart synlige som en strek over nattehimmelen.