Ny rovedderkopp funnet i Norge

En av landets største arter.

EN AV VÅRE STØRSTE: Den nye edderkopparten Dolomedes plantarius ble funnet ved en tilfedighet på et vannliljeblad ved Gjølsjøen i Østfold. Den har et beinspenn på nesten seks centimeter. Foto: Kjell Magne Olsen / Biofokus
EN AV VÅRE STØRSTE: Den nye edderkopparten Dolomedes plantarius ble funnet ved en tilfedighet på et vannliljeblad ved Gjølsjøen i Østfold. Den har et beinspenn på nesten seks centimeter. Foto: Kjell Magne Olsen / BiofokusVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har fått en ny, stor edderkoppart: Dolomedes plantarius. Dyret, et medlem av familien rovedderkopper, ble funnet på et vannliljeblad i Marker i Østfold av biologene Kjell Magne Olsen og Terje Blindheim ved stiftelsen Biofokus.

- Vi var ute for å kartlegge naturtyper og padla rundt på Gjølsjøen. Vi fikk helt tilfeldig øye på edderkoppen, som kanskje er den største jeg har sett utendørs i Norge. Den liknet veldig på slektningen myredderkopp, men så ikke helt ut som en. Jeg fattet mistanke til at det kunne være noe annet, sier Olsen til Dagbladet.

Ifølge NRK, som først omtalte funnet, ble det tidligere i sommer tatt bilde av en ukjent, stor edderkopp i Rakkestad. Den ble aldri fanget, men eksperter og entusiaster på forumet edderkopper.net mente det kunne dreie seg om en D. plantarius. Med dette i bakhodet fanget Olsen den «mistenkelige» edderkoppen.

KJØNNSORGANET: Edderkoppens kjønnsorganer viste at det dreier seg om arten Dolomedes pantarius. Dette  er første gang den er bekreftet observert i Norge. Foto: Kjell Magne Olsen / Biofokus
KJØNNSORGANET: Edderkoppens kjønnsorganer viste at det dreier seg om arten Dolomedes pantarius. Dette er første gang den er bekreftet observert i Norge. Foto: Kjell Magne Olsen / Biofokus Vis mer

D. plantarius, som foreløpig ikke har noe norsk navn, er nært beslektet med myredderkopper (D. fimbriatus) og nesten identisk i utseende. Det var derfor ikke mulig å artsbestemme uten at den ble avlivet og grundig undersøkt under mikroskop.

- Det er først og fremst på kjønnsorganene at du ser hvilken art det er, sier Olsen, og legger til at dette var et hunndyr med en nesten to centimeter lang kropp. Avstanden fra tuppen på bakfoten til framfoten ble målt til å være nesten seks centimeter, altså en «kraftig krabat», sier han.

Arten er utbredt og vanlig i deler av Sverige, og det har derfor vært antatt at den finnes i Norge, sier zoolog og edderkoppekspert Petter Jordan ved Universitetet i Bergen til Dagbladet. Nå er det endelig bekreftet.

- KJEMPEARTIG: Zoolog og edderkoppekspert Petter Jordan sier at denne arten er vanlig i deler av Sverige, og at det derfor har vært antatt at den også lever i Norge. Her poserer han med tarantellarten Theraphosa blondi, som ikke finnes i naturen her til lands. Foto: Erlend Haukeland / NTB Scanpix
- KJEMPEARTIG: Zoolog og edderkoppekspert Petter Jordan sier at denne arten er vanlig i deler av Sverige, og at det derfor har vært antatt at den også lever i Norge. Her poserer han med tarantellarten Theraphosa blondi, som ikke finnes i naturen her til lands. Foto: Erlend Haukeland / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har ventet på at dette skulle skje. Det er kjempeartig og alltid kjekt med en ny art i landet. De er ufattelig fine dyr, sier Jordan.

D. plantarius, kalt skräddarspindel på svensk, blir det tredje tilskuddet til rovedderkoppfamilien - også kalt Pisauridae - her i Norge. De to andre er myredderkoppen og stor lyngrovedderkopp. Dette er blant de største edderkoppene som er å finne i vår natur.

- De er rovdyr - som alle andre edderkopper - og spiser det som er passelig stort. Hovedføden er insekter, men jeg kan tro at de kan ta både småfisk og kanskje et rumpetroll, sier Jordan, og beroliger med at de i likhet med alle andre edderkopparter i Norge ikke er farlige for mennesker.

STOR: Myredderkoppen er en av dens nærmeste slektninger. Foto: Juliux/Wikimedia Commons
STOR: Myredderkoppen er en av dens nærmeste slektninger. Foto: Juliux/Wikimedia Commons Vis mer

- Om du plukker og plager de, så kan de nok bite, men det skal litt til, sier han.