Ny rovedderkopp funnet i Norge

En av landets største arter.

EN AV VÅRE STØRSTE: Den nye edderkopparten Dolomedes plantarius ble funnet ved en tilfedighet på et vannliljeblad ved Gjølsjøen i Østfold. Den har et beinspenn på nesten seks centimeter. Foto: Kjell Magne Olsen / Biofokus
EN AV VÅRE STØRSTE: Den nye edderkopparten Dolomedes plantarius ble funnet ved en tilfedighet på et vannliljeblad ved Gjølsjøen i Østfold. Den har et beinspenn på nesten seks centimeter. Foto: Kjell Magne Olsen / Biofokus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge har fått en ny, stor edderkoppart: Dolomedes plantarius. Dyret, et medlem av familien rovedderkopper, ble funnet på et vannliljeblad i Marker i Østfold av biologene Kjell Magne Olsen og Terje Blindheim ved stiftelsen Biofokus.

- Vi var ute for å kartlegge naturtyper og padla rundt på Gjølsjøen. Vi fikk helt tilfeldig øye på edderkoppen, som kanskje er den største jeg har sett utendørs i Norge. Den liknet veldig på slektningen myredderkopp, men så ikke helt ut som en. Jeg fattet mistanke til at det kunne være noe annet, sier Olsen til Dagbladet.

Ifølge NRK, som først omtalte funnet, ble det tidligere i sommer tatt bilde av en ukjent, stor edderkopp i Rakkestad. Den ble aldri fanget, men eksperter og entusiaster på forumet edderkopper.net mente det kunne dreie seg om en D. plantarius. Med dette i bakhodet fanget Olsen den «mistenkelige» edderkoppen.

D. plantarius, som foreløpig ikke har noe norsk navn, er nært beslektet med myredderkopper (D. fimbriatus) og nesten identisk i utseende. Det var derfor ikke mulig å artsbestemme uten at den ble avlivet og grundig undersøkt under mikroskop.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer