Rettssak med Breivik

- Ny runde annethvert år

Loven tillater terroristen å begjære prøveløslatelse hyppig.

I RETTEN: Anders Behring Breivik mellom forsvarerne Mona Danielsen og Øystein Storrvik i gymsalen i Skien fengsel, i januar 2017. Anledningen var ankesaken etter Breiviks søksmål mot staten på grunn av soningsforholdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik mellom forsvarerne Mona Danielsen og Øystein Storrvik i gymsalen i Skien fengsel, i januar 2017. Anledningen var ankesaken etter Breiviks søksmål mot staten på grunn av soningsforholdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Anders Behring Breivik (42) stiller på ny i en rettssal tirsdag. Terroristen og massedrapsmannen har begjært seg løslatt, mot påtalemaktens ønske, og saken må avgjøres av Telemark tingrett. Retten er for anledningen flyttet til gymsalen i Skien fengsel, hvor 42-åringen soner.

  • Følg rettssaken på Dagbladet TV fra kl. 09.30 tirsdag

Kan innebære livstid

Breivik - som har byttet navn til Fjotolf Hansen - soner lovens strengeste straff, 21 års forvaring med 10 års minstetid, for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, hvor han drepte til sammen 77 mennesker.

Bare de aller farligste forbryterne, med stor fare for gjentakelse, blir idømt forvaring. I motsetning til vanlig fengselsstraff kan tidsrammen forlenges et ubestemt antall ganger, så lenge retten kommer til at samfunnet fremdeles må skjermes fra den domfelte. Det kan bety at vedkommende kan bli sittende innesperret livet ut.

Fordi minstetida i Breiviks dom nå går ut, har han anledning til å begjære prøveløslatelse. Skulle retten avslå begjæringen etter hovedforhandlingen, som er berammet over fire dager, har han imidlertid anledning til å få en ny rettssak relativt raskt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer