Ny runde for tomtefestere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I går begynte Høyesterett å vurdere tre prinsipielle tomtefestesaker. Tomteeiere og festere, som leier tomta, står mot hverandre og dersom grunneierne får medhold i ankesakene må tomtefesteloven behandles på nytt i Stortinget. I 2004 støttet Arbeiderpartiet Høyres reviderte forslag til tomtefestelov som sikret flertall for en løsning som ivaretok både festeres og eieres interesser. Det har vært langvarig strid om endringene i tomtefesteloven, og en lovendring i 2002 ga grunneiere adgang til å justere festeavgiften betydelig. To år senere ble loven endret på nytt og festeren fikk en innløsningsrett, men også muligheten til å forlenge kontraktene på samme vilkår.

Det er om lag 350000 festetomter i Norge og ifølge NRK er ordningen så vanlig at 11 av 19 høyesterettsdommere er inhabile i saken. Når Høyesterett nå skal vurdere de tre tingrettsdommene vil retten samtid vurdere om lovendringene fra 2002 og 2004 er i strid med Grunnloven. I ytterste konsekvens må lovgiverne sette seg ned for å lage en ny lov på dette feltet. Det burde ikke være nødvendig.

Tomtefesterne har vært fornøyd med lovendringene som ble gjort. De ga muligheten til å innløse tomta etter 30 års festetid. I utgangpunktet kan festeren innløse tomta mot et vederlag på 30 ganger årlig festeavgift, men begge parter kan kreve at innløsningssummen skal settes til 40 prosent av markedsverdien av tomta. Målet har hele tida vært å finne et kompromiss som begge parter kan godta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer