Ny runde i ambulansesaken

Sjåfør Schjenken nekter å vedta forelegg. I morgen starter rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to ambulansesjåførene som nektet å ta med seg Ali Farah fra Sofienbergparken fikk bot i mai i år. Den ene av de to, Erik Schjenken nektet å vedta forelegget på seks tusen kroner. I morgen kommer saken opp for Oslo tingrett.

Begrunnelsen for boten er at de to oppførte seg, arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah og andre personer som oppholdt seg ved ham, heter det i begrunnelsen for forelegget, som er skrevet ut av Spesialenheten for politisaker. De uttalte bl.a.. «jævla gris», «bare la ham ligge å sprelle», «han står oppreist, han dør ikke», «nå har toget gått for denne personen», står det videre.

Siste ord er ikke sagt

Schjenkens advokat, Bjørn Rudjord, sier til NTB at Schjenken mener grunnlaget for boten er feilaktig, og at dette vil bli et hovedargument under forhandlingene i Oslo tingrett. Det er satt av to og en halv dag til saken.

Dette blir neppe den eneste rettssaken ambulansesjåføren forbereder seg til. 30. oktober i år skrev aftenposten.no at Schjenken vil saksøke arbeidsgiveren, Ullevål sykehus.

Schjenkens liv ble snudd opp ned etter den fatale avgjørelsen om å ikke ta med Ali Farah fra Sofienbergparken 6. august i fjor. Nå lider han av posttraumatisk stressyndrom og er ikke i stand til å arbeide.

10 000 prikkfrie oppdrag

8. oktober snakket ambulansesjåføren for første gang om det som skjedde i et intervju med A-Magasinet. Han hadde hatt 10 000 prikkfrie ambulanseoppdrag da det smalt i Sofienbergparken.

I RETTEN: Ambulansesjåføren som nektet å ta med seg Ali Farah møter i retten i morgen. Foto: Caroline Drefvelin
I RETTEN: Ambulansesjåføren som nektet å ta med seg Ali Farah møter i retten i morgen. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

- Jeg har tatt imot nyfødte barn, gitt motgift til flere hundre narkomane, jeg har gjenopplivet folk med hjertestans og reddet astmapasienter fra død. Jeg har trøstet pårørende og sett altfor mange barn dø tidlig, jeg har sett altfor mange avslutte sitt eget liv. Dette er hverdagen. Og folk tar det som en selvfølge at vi yter profesjonell hjelp. Men en dag gjør vi en feil. På syv minutter gikk jeg fra å være en anonym ambulansesjåfør til å bli Norges største rasist, sa 40-åringen til A-Magasinet.

Han og kollegaen nektet å ta med seg Farah etter at han urinerte og traff buksene og skoene til Schjenkens kollega.

- Situasjonen tar helt av. Vi blir skjelt ut. Og jeg skjønner det. Vi kommer som reddende engler, men tar ham ikke med. Den feilen vil jeg angre på resten av mitt liv, sa Schjenken i intervjuet.

Ali Farah svarte Schjenken med å fyre løs i en kronikk som ble publisert av Ny Tid 9. oktober.

- For meg fremstår du som en selvopptatt mann som leker russisk rulett med livet til andre mennesker og familier. Nå som du nesten er i garnet, så prøver du å framstå som offer, skrev Farah.

Ny runde i ambulansesaken