Ny runde i retten for Bhatti

Arfan Q. Bhatti (32) må nok en gang møte i retten.

NY RUNDE: Arfan Q. Bhatti (32) må nok en gang møte i retten når lagmannsretten på ny behandler aller siste rest av det som var en terrortiltale. Foto: PEDER GJERSØE
NY RUNDE: Arfan Q. Bhatti (32) må nok en gang møte i retten når lagmannsretten på ny behandler aller siste rest av det som var en terrortiltale. Foto: PEDER GJERSØE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Arfan Q. Bhatti (32) må nok en gang møte i retten når lagmannsretten på ny behandler aller siste rest av det som var en terrortiltale.

Lagmannsretten må tirsdag på nytt behandle tiltalepunktet for drapsforsøk mot moren til en av toppene i pyramideselskapet T5PC i 2006 etter at Høyesterett opphevet dommen fra i fjor.

Arfan Qadeer Bhatti (32) hevder at de 17 skuddene han avfyrte mot bolighuset til T5PC-toppen var ment utelukkende for å true i forbindelse med pengeinnkreving. Han forvisset seg om at det ikke skulle være noen hjemme den aktuelle kvelden og visste ikke at moren befant seg i huset, hevder han, og nekter straffskyld for drapsforsøk.

Ikke grunnlag for dom

Bhatti ble frikjent i Oslo tingrett, men dømt for forholdet da saken kom opp i Borgarting lagmannsrett i fjor vår. Fire måneder senere slo imidlertid Høyesterett fast at dommerne ikke hadde forstått strafferettskravene til forsett. Kjennelsen innebærer at Høyesterett ikke ser noe grunnlag for at Bhatti kan dømmes på det bevisgrunnlaget lagmannsretten brukte.

Det ene forholdet som blir behandlet tirsdag er den aller siste rest av den mye omtalte terrortiltalen mot Arfan Qadeer Bhatti (32).

Til sammen fikk Bhatti åtte års forvaring for drapsforsøket, samt flere andre forhold som ble rettskraftig avgjort i Oslo tingrett i 2008. Han ble dessuten frifunnet for de mest alvorlige punktene i tiltalen - planlegging av og inngåelse av forbund om å begå terror mot USAs ambassade og synagogen i Oslo.

Dommen ble ikke anket av påtalemyndigheten.

Tap i Høyesterett

Så langt har Bhatti og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, klart å pulverisere det meste som var av substans i hovedpunktene mot norskpakistaneren. Likevel fikk de et mindre tilbakeslag fredag, i forbindelse med begjæringen om å nekte aktor å bruke avlytting fra terroretterforskningen som bevis i hovedforhandlingen om drapsforsøket.

Høyesterett besluttet at slik overskuddsinformasjon kan tillates ført som bevis. I avlyttingsmaterialet framkommer det direkte referanser til den økonomiske konflikten mellom Bhatti og T5PC-toppen.

Bhatti anket også straffeutmålingen til Høyesterett, men fikk ikke medhold. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer