LÅST:  EUs utenrikssjef Catherine Ashton tror på avtale mellom Serbia og Kosovo. Foto: AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC
LÅST: EUs utenrikssjef Catherine Ashton tror på avtale mellom Serbia og Kosovo. Foto: AFP PHOTO / ALEXA STANKOVICVis mer

Ny runde i vanskelige Kosovo-forhandlinger

Serbia og Kosovo uenige i plassering av politistyrker og domstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbia og Kosovo gjør et nytt forsøk på å normalisere forholdet. Komplisert EU-mekling er gått inn i åttende runde i Brussel.

Partene gjorde tirsdag et nytt forsøk på å bli enige om hvorvidt Serbia skal fjerne politistyrken sin fra Kosovo og legge ned domstolene der.

- Jeg tror en avtale er innen rekkevidde, selv om det ikke blir lett. Men da vi startet, visste vi alle at dette kom til å bli vanskelig og kreve sterkt politisk lederskap, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton før samtalene.

- Vi må ikke la denne muligheten gå fra oss, understreket hun.

Møtet i Brussel var åttende runde i forhandlingene. Mens Kosovos statsminister Hashim Thaci sa han håpet på enighet tirsdag, tonet den serbiske presidenten Tomislav Nikolic ned mulighetene.

Kravet om å fjerne parallelle institusjoner innebærer at Serbia må trekke ut politistyrken sin fra Kosovo og legge ned de serbiske domstolene. Til gjengjeld er kommuner med en stor serbisk befolkning blitt lovet selvstyre, noe som har vært et stort stridsspørsmål i forhandlingene, har Beograd-avisen Blic skrevet.

Kosovo er nå anerkjent av 99 land, inkludert Norge, men serberne mener fortsatt at Kosovo er en del av Serbia.

Det bor rundt 120 000 serbere i Kosovo, hvorav 40 000 holder til i den nordligste delen som grenser til Serbia.

En praktisk løsning av forholdet mellom Serbia og Kosovo er en forutsetning fra EUs side for at forhandlinger om serbisk medlemskap skal rykke nærmere. Serbia håper å få fastsatt en dato for medlemskapsforhandlinger på EU-toppmøtet i juni.

(NTB)