Været:

Ny runde med kaos

Mye ligger til rette for at det skal bli en ny runde med snøkaos i Sør-Norge mandag.

KAOS: Mange måtte ut i gatene og måke mandag 15. januar. Her fra Vålerenga i Oslo. Også i morgen er det ventet at mandagen kan bli full av snø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAOS: Mange måtte ut i gatene og måke mandag 15. januar. Her fra Vålerenga i Oslo. Også i morgen er det ventet at mandagen kan bli full av snø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Været i Norge nå

Oppdatert for 5 minutter siden

  Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

  - Jeg tror snøfallet får konsekvenser, siden det er såpass mange centimeter i løpet av ett døgn, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

  Mandag morgen er det sendt ut gult farevarsel for snø i deler av Østlandet, Agder, Telemark og Vestfold, der det er ventet rundt 10-20 cm snø på 24 timer.

  - Akkurat hva konsekvensene blir, er vanskelig å vite før det er i gang. Men at det blir glatte veier er det ganske høy sannsynlighet for - også på hovedfartsårer som E6 og E18, sier meteorologen.

  IKKE FERDIG: Det er vinter så langt meteorologene kan se, og mandag kommer påfyll av enda mer snø i Sør-Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
  IKKE FERDIG: Det er vinter så langt meteorologene kan se, og mandag kommer påfyll av enda mer snø i Sør-Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

  Ettermiddagsrushet

  Snøværet vil starte helt i sør først, og deretter bevege seg nordover. På det sentrale Østlandet er det derfor trolig i rushtrafikken på ettermiddagen at snøværet kan skape de største problemene.

  - I Oslo vil det ikke ha rukket å komme så veldig mye snø i morgen tidlig. Det kommer på ettermiddagen og kvelden. Det vil altså starte rolig og så ta seg opp, sier Walløe.

  Dette gjelder også områdene øst for Oslo og mot svenskegrensa, sier han.

  - Så timingen er forskjellig fra sted til sted, men dette snøværet vil vare ganske lenge. Helt fram til tirsdag.

  På Vestlandet blir nedbøren stort sett møtt med plussgrader, og det er ventet at det meste kommer som regn. Nordover blir det stort sett kaldt og oppholdsvær.

  - Det er i sør det skjer i førsteomgang, sier meteorologen.

  - Mye hålke

  Utover uka vil været bli noe mildere på Sør- og Østlandet, men gleden blir kortvarig. Allerede til helga skal det fryse på igjen.

  Deretter ser det ut til at temperaturen vil ligge og vake opp og ned rundt null grader på dagtid, mens det om nettene vil bli kaldere.

  - Så det blir nok mye hålke og glatte veier i tida framover, sier Walløe.

  UTAH: En skikjører kjører ned et fjell i Utah (USA) da han blir overrasket av et snøras som river han med seg i en enorm fart. Frikjøreren fanget det hele på film selv og kom unna raset uten skader. Video: Steve Gourley/Youtube. Vis mer

  Ikke tegn til vår

  - Hvor lenge skal vinteren holde grepet?

  - Det er ikke tegn til at det skal bli mildt. Også mot slutten av februar ser det ganske kjølig ut, sier han og legger til en mager trøst for dem som lengter etter vårsol og plussgrader:

  - For hver uke som går er vi jo nærmere våren. Det er helt uomtvistelig.

  Temperaturene vil stort sett holde seg under normalen de kommende ukene. På solskinnsdager kan temperaturen imidlertid vippe over på plussida på denne tida av året, sier han.

  - Men det blir ikke noe plussgrader døgnet rundt og snøsmelting.

  Snøen, som faktisk ligger over hele landet nå, ser dermed ut til å bli værende en god stund til. Kanskje bortsett fra på Vestlandet hvor temperaturen vil gå tilbake til mer normalen for årstida, og dermed over null.

  - Så snøen som kommer blir nok liggende. Det tar lang tid å smelte bort såpass mye snø.