Ny runde med Muhammed-tegningene

Er den nye runden med karikaturer en prøvelse på om islam er fredens religion?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske avisen Politiken og en rekke andre danske aviser trykker i dag karikaturtegningen av profeten Muhammed som avistegneren Kurt Westergaard lagde.

Trykkingen er et svar på drapsplanene mot tegneren som politiet gikk til aksjon for å stoppe tirsdag.

Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden sier at han reagerer med bestyrtelse på PETs avsløring av drapsplaner mot Westergaard.

- Politiken vil naturligvis, i likhet med en rekke andre medier trykke Kurt Westergaards kontroversielle karikatur av Muhammed. Det viser at terror ikke bare er avskyelig, men når alt kommer til alt maktesløs. I et fritt samfunn kan vi diskutere hvordan debatten skal føres, men ikke om den skal føres, sier Seidenfaden.

Er dette starten på et oppgjør med islams intoleranse i Danmark og vesten, og en prøvelse på om islam er fredens religion for de muslimer som er bosatt i vesten?

Det bør ikke være så lett å avvise den flytende moderniteten i vesten som skaper konflikten mellom vestlig kultur og islamsk ideologi. Tusenvis av flyktninger får opphold i vestlige land fordi verdigrunnlaget i de islamistiske stater og styresett ikke fungerer, på grunn av mangel på demokrati, økonomisk og sosial utvikling. De velger å bosette seg i Vesten, men forsvarer og støtter radikale miljøer i islamske stater.

Om integrering skal lykkes bør innvandrere ikke ta avstand fra ytringsfrihet eller vestlig kultur og religion, men delta aktivt i samfunnslivet som er en del av integreringsprosessen.

Så lenge islam er en styreform og ikke bare en religion, må det komme frem at det er håp og muligheter for endringer. Det blir ikke noe fremdrift i en åpen diskusjon om muslimer overser alle problemstillinger og kritikk av islam. Det har heller ingen nytteverdi for alle de muslimer som blir utsatt for overgrep i Allahs navn og som ønsker en forandring.

NY RUNDE: «Den danske avisen Politiken og en rekke andre danske aviser trykker i dag karikaturtegningen av profeten Muhammed som avistegneren Kurt Westergaard lagde. Trykkingen er et svar på drapsplanene mot tegneren som politiet gikk til aksjon for å stoppe tirsdag.» Magnar Lid kommenterer andre kapittel i karikaturstriden. Foto: SCANPIX
NY RUNDE: «Den danske avisen Politiken og en rekke andre danske aviser trykker i dag karikaturtegningen av profeten Muhammed som avistegneren Kurt Westergaard lagde. Trykkingen er et svar på drapsplanene mot tegneren som politiet gikk til aksjon for å stoppe tirsdag.» Magnar Lid kommenterer andre kapittel i karikaturstriden. Foto: SCANPIX Vis mer

Det viser det seg at det er bare demokrati og ytringsfrihet som kan holde et samfunn i balanse. Om vi skal unngå undertrykking må vi tillate og ta opp alle problemstillinger i samfunnet på en åpen og demokratisk måte, og moderate muslimer som er bosatt i Vesten bør godta Muhammed-tegninger uten å true ytringsfriheten eller med angrep på det vestlige demokratiet.