Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny runde om 715 Statoil-millioner ingen vet hvor er: Krever innsyn i dialogen mellom statsråd og Statoil

Flere medlemmer i Stortingets kontrollkomité vil vite hva Tord Lien har visst, og når han fikk vite det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kommer til å foreslå for komiteen at vi sender et brev til oljeminister Tord Lien der vi ber om full oversikt over dialogen mellom statsråden og Statoils styre i Angola-saken, sier SVs representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Bård Vegar Solhjell, til Dagbladet.

Tirsdag ettermiddag møtes komiteen, og da vil Statoils investeringer i Angola - og oljeminister Tord Liens rolle - nok en gang bli et tema.

- Jeg vil vite hva statsråden har visst og når han har visst det. Og dersom det har vært et tema i dialogen mellom departementet og Statoils styre, så vil vi ha tilgang på referater eller innholdet i samtalene.

Får ikke se vurderinger 1. mars ba kontroll- og konstitusjonskomiteen oljeminister Tord Lien om å oversende de fullstendige vurderingene til de fire advokatselskapene som har konkludert med at Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

Onsdag før påske svarte Lien at disse rapportene ikke kom til å bli overlevert fra Statoil, blant annet med henvisning til en juridisk vurdering gjort av advokatselskapet BA-HR på oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED).

I forrige uke avslørte Dagbladet at samtlige av de fire advokatselskapene har bånd til enten Statoil eller angolske myndigheter.

OED hadde lagt 100.000 kroner på bordet for rapporten som konkluderte med at Statoil ikke har «rettslig plikt til å utlevere disse vurderingene», og at Lien derfor ikke kan kritiseres for å ikke ha bedt om å få tilsendt disse vurderingene.

- Framstår som uinteressert Solhjell og komiteen har tidligere sendt en rekke brev der de har stilt spørsmål til Tord Lien. Spørsmålene omhandler for det meste tre hovedtema:

• Bekymringer knyttet til de sosiale prosjektene
• Manglende progresjon på forskningssenteret
• Hva har oljeministeren visst, og når er han blitt informert.

- Hvis man sammenlikner Tord Liens håndtering av denne saken, og Monica Mælands håndtering av Vimpelcom-saken, så er det en god illustrasjon på passivt og aktivt eierskap. Mæland grep straks inn og ba om et møte. Tord Lien framstår derimot som helt uinteressert i å få svar.

Vil finne pengene Også Jette Christensen (Ap) er svært tydelig på at også Ap ønsker at komiteen skal sende et nytt brev til Lien.

- Jeg ønsker å få svar på om og når statsråden tok opp med Statoil saken om de forsvunne pengene i Angola. Akkurat nå er det pressen som sørger for ny informasjon i denne saken, og jeg vil vite om statsråden har tatt opp denne saken før det ble et tema i avisa.

Hun vil komme til bunns i hvor de 715 millionene endte opp, og er kritisk til at Lien ikke tar initiativ til å gjøre nettopp dette.

- Både Statoil, kontrollkomiteen og pressen er interessert i å finne ut hvor pengene er. Den eneste som ikke er interessert i dette, er Tord Lien.

Komiteens nestleder, Michael Tetzschner (H), vil ikke forskuttere utfallet av tirsdagens møte.

- Men har også du ubesvarte spørsmål?

- Det kan godt være. Sakskomplekset er på dagsorden i morgen, så får vi se hva enkeltmedlemmer ønsker mer informasjon om, og hva vi blir enige om i komiteen. I komiteen er vi lydhøre for ønsker fra andre medlemmer, sier han til Dagbladet.

Viser til rollefordeling Tord Lien har besvart tidligere spørsmål fra både komiteen og pressen med å vise til rollefordelingen mellom departementet og selskap som staten er medeier i.

Sist da han opplyste om at Statoil ikke kommer til å utlevere advokatvurderingene som lå til grunn for at Statoil fullførte utbetalingene til Sonangol til tross for bekymringer knyttet til manglende progresjon for forskningssenteret.

- Komiteen har bedt om å få utlevert juridiske vurderinger fra Statoil som departementet ikke besitter eller har hatt tilgang til. Som jeg har redegjort for til komiteen, har OED som største aksjonær i Statoil ikke rett på innsyn i interne selskapsdokumenter. Dette er beskrevet i advokat Gudmund Knudsens utredning som komiteen har fått oversendt. Komiteens forespørsel reiser flere problemstillinger av rettslig og prinsipiell karakter. Advokat Knudsen er en anerkjent ekspert på dette rettsområdet og jeg ønsket å få en uavhengig vurdering for å få opplyst saken på best mulig måte, uttalte Lien til Dagbladet for en uke siden.

Uenig med Lien - Solhjell, har ikke statsråden rett i at han ikke har så mye handlingsrom?

- Jeg er ikke enig. En aktiv eier bør ettergå alvorlige opplysninger og mistanke om at store pengesummer kan ha kommet på avveie. Det er ingen som antyder at han skal overta beslutningsansvaret, men vi stiller spørsmål ved at når det først kommer fram problematiske opplysninger, så ser ikke statsråden på det som sitt ansvar å følge opp, sier Solhjell.

Også komiteens leder, Martin Kolberg, har tidligere uttrykt misnøye med Tord Liens svar, og i forrige uke sa han til Dagbladet at statsminister Erna Solberg må komme på banen.

VIL SPORE PENGENE: Ap's Jette Christensen mener Tord Lien bør komme til bunns i hvor de 715 millionene er blitt av. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL SPORE PENGENE: Ap's Jette Christensen mener Tord Lien bør komme til bunns i hvor de 715 millionene er blitt av. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi er nå kommet til et punkt der det er nødvendig at også Erna Solberg og SMK mener noe om dette. Dette må nå diskuteres i komiteen, sa Kolberg til Dagbladet i forrige uke.

Som svar til Solhjell og Christensen, skriver Tord Lien følgende i en epost til Dagbladet:

- Som Dagbladet skriver har jeg tidligere besvart flere brev fra komiteen i denne saken. Dersom komiteen har ytterligere spørsmål vil jeg naturligvis besvare en slik henvendelse også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!