Ny russisk elitegruppe: - Desperasjon

Tidligere etterretningsagent skeptisk til Russlands planer om «luftas Wagner-gruppe».

ETTERRETNINGSEKSPERT: Philip Ingram har blant annet tilbakelagt en årelang karriere i den britiske etterretningen. Foto: News Licensing / MEGA
ETTERRETNINGSEKSPERT: Philip Ingram har blant annet tilbakelagt en årelang karriere i den britiske etterretningen. Foto: News Licensing / MEGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag skrev britisk etterretning at de mener det er sannsynlig at Russland vil opprette en ny elitegruppe som skal angripe Ukraina fra lufta.

Gruppa har fått navnet «Shtorm».

Den tidligere britiske etterretningsagenten Philip Ingram sier til Newsweek at han er skeptisk til hvor effektiv denne gruppa kommer til å bli.

- Jeg ser på dette grepet fra Russland som nok et tegn på desperasjon. Russland burde, bare basert på tall, være overlegne i lufta. Det faktum at de ikke har lyktes bedre med disse operasjonene, sier mye om den faktiske tilstanden til russernes luftstyrker.

- Griper etter halmstrå

Han sammenlikner ifølge Newsweek den nye elitegruppen med leiesoldatgruppa Wagner.

De har spilt en nøkkelrolle for Russland i krigen i Ukraina når landets militære ikke har strukket til.

- Å opprette en «luftas Wagner»-gruppe er et tydelig tegn på desperasjon og store mangler på erfarne og dyktige piloter. Det å hente inn pensjonerte piloter vil ikke hjelpe, fordi de ikke har nok oppdatert kunnskap og erfaring til å håndtere Ukrainas sofistikerte luftforsvar, sier Ingram videre.

- Russerne griper etter et halmstrå.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin har kommet med den ene tiraden etter den andre mot det russiske forsvaret. Han hevder blant annet at russiske styrker skal ha flyktet fra Bakhmut. Video: AP / Telegram. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Bakkeangrep

«Shtorm» vil ifølge britisk etterretning bestå av:

  • Minst en skvadron av det russiske tomotors bombe- og rekognoseringsflyet Su-24
  • Den toseters taktiske jagerbomberen Su-34 - som i Nato kalles Fullback
  • En skvadron angrepshelikoptre

Etterretningen mener blandingen av flytyper tyder på at gruppa vil ha bakkeangrep som primæroppgave.

De skriver videre at troverdig russisk media har meldt om at det russiske Forsvarsdepartementet har forsøkt å tiltrekke seg høyt kvalifisert og motiverte piloter gjennom høye lønninger.

Samtidig tilbyr de jobb til pensjonerte piloter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer