Ny samling av demonstranter brutt opp

156 personer døde under helgas opptøyer.

GRUSOMME SCENER: En kropp ligger i gata i Urumqi i Kinas Xinjiang-provins. Tallet på døde er nå offisielt 156 personer. Foto: REUTERS
GRUSOMME SCENER: En kropp ligger i gata i Urumqi i Kinas Xinjiang-provins. Tallet på døde er nå offisielt 156 personer. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinesisk politi har brutt opp en samling av 300 demonstranter utenfor en moské i en annen by i Xinjiang, dagen etter de blodige opptøyene regionens hovedstad Urumqi, ifølge kinesisk media.

En uighurer forteller til CBS at han var blant demonstrantene utenfor Id Kah moskéen
i Kashgar mandag ettermiddag.

Ifølge mannen, som kalte seg Yagupu, ble demonstrantene omringet av politi.

- Vi ropte til hverandre, men det var ingen sammenstøt, ingen fysisk kontakt, sier han.

Id Kah er den største moskéen i Kina, og har stor symbolsk betydning for uighurene.

Forventer flere døde
156 mennesker har mistet livet i opptøyene, og 828 personer er skadd, ifølge en
melding på én linje fra statsmedia.

Tallet på døde er forventet å stige.

Meldingen sier ingen ting om hvor mange uighurer og hankinesere det er blant de døde, eller hvordan og hvorfor så mange har mistet livet.

Vestlig media meldte tidligere i dag om rolige gater takket være en mengde soldater og sikkerhetspoliti.

Natt til mandag ble det innført portforbud, internett-tilgang ble stengt i 48 timer og minst én mobiloperatør ble stengt for å forhindre nye opptøyer.

Det er satt opp sjekkpunkter som skal fange opp flyktende demonstranter.

Grusomme scener
Helgens opptøyer er de blodigste siden massakren på Den himmelske freds plass, og øyevitner forteller om grusomme scener i Urumqis gater.

Videoer fra helgens opptøyer viser sønderslåtte kropper omringet av store blodpøler i gatene.

Demonstrantene skal ha angrepet biler og hus og vært i voldsomme sammenstøt med politi.

Kinesisk media viste bilder hvor demonstranter angrep og sparket folk som lå på bakken. Andre, som så ut til å være hankinesere, satt fortumlede på gata med blod rennende nedover ansiktet.

Styresmaktene anklager uighurer for urolighetene. Andre mener opptøyene startet da politiet gikk til angrep på fredelige demonstranter.

Som i Tibet
Som i Tibet har styresmaktene gjort sitt beste for å feste grepet om Xinjiang-regionen ved å kontrollere religiøst og kulturelt liv samtidig som de lover økonomisk vekst, ifølge Reuters.

Minoritetene har lenge klaget over at hankineserne får de fleste fordelene av offentlige tilskudd.

Regionen har rundt 20 millioner innbyggere, 8 millioner er uighurer, som for det meste er muslimer som snakker en tyrkisk dialekt. Offisielt er antallet hankineserne like under antallet uighurer, men eksperter mener at disse tallene undervurderer innvandring til området i senere tid, ifølge AP.

Etter Sovjetunionens fall og økningen av militant islamisme i Sentral-Asia i 1990, ble samfunnet i regionen mer og mer voldelig, med bomber og mord. Kina påstår at separatistgruppene er terrorister med linker til al-Qaida, men styresmaktene har ingen bevis for at det finnes slike bånd.

Xinjiang-regionen i Kina er på størrelse med Alaska, er omringet av ørken og lenger borte fra sjø enn noen annen del av verden.

GATER FULLE AV SOLDATER: En lokal gutt ser på mens kinesiske soldater patruljerer gatene i Urumqi i dag mandag. Foto: REUTERS/David Gray
GATER FULLE AV SOLDATER: En lokal gutt ser på mens kinesiske soldater patruljerer gatene i Urumqi i dag mandag. Foto: REUTERS/David Gray Vis mer