Ny scene for terror

Ukas trolig viktigste utenrikspolitiske begivenhet har stort sett druknet i annen mediestøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER STOR

dramatikk når minst 42 mennesker er døde etter at usbekiske religiøse ekstremister slåss mot politiet i tre dager. På den annen side, Usbekistan - et annet langt-vekk-istan - hvorfor så viktig? Fordi Usbekistan er det store landet i Sentral-Asia, landet hvis skjebne langt på vei bestemmer om hele området fra Kaspihavet til Kina skal bli et gigantisk Afghanistan. Hele området er av vital sikkerhetspolitisk interesse for naboene Kina og Russland, og for supermakten med superkreftene, USA.

De tre har alle interesse av å holde muslimske fundamentalister unna all makt. Fordi et Sentral-Asia med sharialover vil være et arnested for islamsk terror inne i den muslimske delen av Kina. Fordi et Sentral-Asia med skjegg og slør vil gi verken Russland eller Kina det omland for økonomisk utvikling slik de ønsker seg. Fordi et Sentral-Asia uten amerikanske baser og en viss kontroll vil vanskeliggjøre krigsinnsatsen i Afghanistan, og kanskje gi det som er igjen av al-Qaida-grupper i Afghanistan et nytt fristed.

Derfor er Usbekistan viktig.

USBEKISTAN ER

et selvbevisst land med en rik historie og kultur med 25 millioner innbyggere. Landet har byer som Samarkand og Bukhara, som historisk sett er viktige læresteder for muslimske skriftlærde. Etter 70 år med påtvunget antireligiøs kommunisme i sovjettida, våknet også Usbekistan opp til en nyvunnet frihet da Sovjetunionen kollapset 30. desember 1991. Siden har det meste blitt verre.

President Islam Karimov har holdt landet i et jerngrep, et personlig diktatur fylt av korrupsjon og politibrutalitet. Radikal islamisme er for de fleste svaret på den sekulære jernstaten som produserer fattigdom og håpløshet, mer enn arbeid og håp.

Det har lenge vært kjent at det eksisterer militante muslimske grupper i Usbekistan. Karimov har selv vært utsatt for et attentatforsøk der et titall mennesker ble drept. Det er også kjent at der er og har vært mange usbekere i Afghanistan. Etter arabere og muligens tsjetsjenere, er det trolig flest usbekere blant de utenlandske krigerne som støtter al-Qaida i Afghanistan.

DET ER ALTSÅ

ingen tvil om nær forbindelsene mellom radikaliserte islamister i Usbekistan og al-Qaida. For også i Usbekistan har terrorismen to avgjørende forutsetninger som etterforskerne selv påpeker med forbilledlig enkel presisjon.

- De er ikke redde for å dø fordi de ikke har noe å spise, sier en som har avhørt noen av de rundt 30 som er arrestert. På den annen side har politiet funnet en bunke dollar, eksplosiver, falske identifikasjonskort, og annet utstyr til å lage bomber blant de drepte ekstremistene.

Intern fattigdom og eksterne penger og ekspertise skaper moderne terrorisme. Minst to av de drepte sprengte seg selv i lufta, som i Israel, Irak og Russland, og minst fire av de drepte er kvinner. Det er også en indikasjon på internasjonale forbindelser og forbilder.

USBEKISTAN ER

dessuten farlig av en annen grunn. Landet er så korrupt at her kan grupper av terrorister i verste fall kjøpe seg et fristed. Dessuten er det naboland til Kasakhstan, der mye av den sovjetiske krigsindustrien lå, og der det er lett å skaffe kjernefysisk materiale til «skitne bomber».

Her kan du få alt for en neve dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer