MAMMOGRAFI: Slik blir kvinner i dag undersøkt for brystkreft, men en ny screeningteknikk ser ut til å avsløre flere krefttilfeller. Overlege og professor Per Skaane ved Oslo Universitetssykehus har ledet studien. Foto: Katrine Nordli
MAMMOGRAFI: Slik blir kvinner i dag undersøkt for brystkreft, men en ny screeningteknikk ser ut til å avsløre flere krefttilfeller. Overlege og professor Per Skaane ved Oslo Universitetssykehus har ledet studien. Foto: Katrine NordliVis mer

Ny screeningteknikk avslører «skjult» brystkreft

Norske forskere med gjennombrudd i kreftdiagnostisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny type screeningteknikk avslører flere tilfeller av brystkreft enn tradisjonell mammografiundersøkelse, skriver Kreftregisteret i en pressemelding.

I et studie utført ved screeningenheten for mammografi i Oslo, testet forskerne ut en ny teknikk kalt tomosyntese.

Tomosyntese er en tredimensjonal digital teknikk, hvor røntgenrøret beveger seg mens bildene tas.

Unikt En forskergruppe ledet av overlege, professor dr. med Per Skaane ved Oslo Universitetssykehus, sammenlignet resultater fra 12631 screeningundersøkelser med vanlig mammografi med mammografi med tomosyntese. Studien ble utført i perioden november 2010 til desember 2011.

- Det er veldig unikt at dette blir gjort i Norge. I tillegg har svært mange kvinner blitt med på undersøkelsen, så dette er svært spennende, sier seniorforsker ved Kreftregisteret, Solveig Hofvind, til Dagbladet.

Forskerne oppdaget flere tilfeller av brystkreft ved mammografi med tomosyntese. Vanlig mammografi oppdaget 6 kreftsvulster, mens mammografi med tomosyntese oppdaget 8 svulster per 1000 screenede. Bruk av mammografi med tomosyntese oppdaget totalt 25 flere kreftsvulster.

Forsker videre - Vi kan ikke dra noen konklusjon enda. Nå har vi alle dataene vi trenger, så nå begynner arbeidet med å bearbeide og kartlegge resultatene. I tillegg må vi også følge opp deltakerne i studiet for intervallkreft to år etter avsluttet studie i januar 2014, sier Hofvind.

- Det er også viktig å finne ut av hva slags kreft tomosyntesen oppdager som ikke mammografien oppdager. Det er jo slik at ikke alle krefttyper er farlige, og vi må forske på om den nye metoden kan være med på å redde liv, sier hun videre.

Antall kreftsvulster blant kvinner som ble innkalt til nye undersøkelse på grunn av funn på mammogrammene var imidlertid ikke forskjellig for de to teknikkene.

Resultatet er publisert i siste utgave av det amerikanske tidsskriftet «Radiology».