FALT UT AV RULLESTOLEN OG ETTERLIGNET GRIS: Lars Isovaara i hardt vær. Foto: Riksdagen
FALT UT AV RULLESTOLEN OG ETTERLIGNET GRIS: Lars Isovaara i hardt vær. Foto: RiksdagenVis mer

Ny SD-topp i rasismetrøbbel

Anmeldt for å ha krenket en parlamentsvakt og etterlignet en gris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en politiker fra det svenske partiet Sverigedemokraterna (SD) etterforskes av politiet for nedsettende og rasistiske kommentarer, skriver den svenske avisa Expressen.

Bakgrunnen er at politiet ble tilkalt til det svenske parlamentet klokka to i natt. Parlamentsmedlem for Sverigedemokraterna, Lars Isovaara, hadde ramlet ut av rullestolen sin, og ble tilbudt hjelp fra to menn.

Etterlignet gris SD-toppen opplyser seinere at han hadde mistet ryggsekken sin, og da han skulle inn i parlamentsbygningen, ble han nektet inngang fordi han ikke hadde noe adgangskort.

Da politiet kom til stedet, ble de vitne til Isovaaras utfall mot en parlamentsvakt av utenlandsk opprinnelse.

Ifølge politimennene, sa politikeren til vakta at han ikke ville ha noe med «sånne som ham» å gjøre, samtidig som han slo ut i lufta.

- Han etterlignet til og med en gris i fornærmedes nærvær, noe fornærmede oppfatter som krenkende, sier politiførstebetjent Torsten Stålnacke til Expressen.

- Politimennene ser dette, og det er deres ansvar å rapportere hendelsen, sier han.

- Lei meg Etter dette blir politikeren derfor anmeldt for krenkelser. Selv sier han følgende om hendelsen til den svenske avisa:

- Det kan godt hende at jeg har vært utrivelig mot vakta. Jeg er oppriktig lei meg for det. Det er det som har gjort meg mest vondt i hele dag. I den tilstanden jeg var, hadde jeg det ikke bra.

- Det er politiets ord, så da stemmer det sikkert at jeg har gjort det, sier han videre.

Presseansvarlig for Sverigedemokraterna, Martin Kinunen, sier at partiledelsen ikke har noen kommentarer til anmeldelsen eller påstandene om rasistiske ytringer.

Krisemøte Samtidig har partisekretær Björn Söder sittet i samtaler med Lennart Gustafsson i dag. Sistnevnte er ansvarlig for sikkerheten i det svenske parlamentet.

- Det er aldri akseptabelt at en medarbeider eller innleide utsettes for noen form for krenkelse, sier Gustafsson til Expressen.

Han ønsker ikke å si noe om detaljene i samtalene med partisekretæren, men sier at han blant annet påpekte at det er uakseptabelt at noen utsettes for krenkelser.

- Utover dette, har vi et verdigrunnlag angående hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre, sier han.

Expressens siste avsløring kom bare timer etter at påtalemyndigheten besluttet å avslutte etterforskningen mot SD-toppene Erik Almqvist, Kent Ekeroth og Christian Westling etter filmene hvor de strør om seg med rasistiske og sexistiske uttalelser og bevæpnet seg med jernrør.