Ny sexlov ga straksvirkning

Den nye svenske loven som kriminaliserer horekunder virket kjapt: Stockholmspolitiet kan rapportere om en dramatisk nedgang i sextrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. januar ble det forbudt å kjøpe sex i Sverige. Med straffer opp til et halvt års fengsel skal horekundene skremmes vekk.

Og loven ser ut til å virke, i hvert fall på kort sikt. I Stockholms mest kjente horestrøk, Malmskillnadsgaten, kunne politiet bare observere en brøkdel av det antall horer og kunder de var vant til. På en vanlig helg er det 10-20 prostituerte i gaten, nyttårshelgen ble det bare osbervert 3. Nedgangen i antall kunder var enda mer markant.

Politiet registrerer foreløpig kun bilnummere, og har ikke begynt med filming eller annen bevisinnsamling. Politiet er usikre på hvilke beviskrav domstolene vil stille, og har foreløpig ikke gått til noen arrestasjoner av horekunder.

- Selv om mye fortsatt er uavklart, så synes jeg det nye loven er bra. Men jeg tror prostitusjonen kommer til å ta andre former. Jentene vil ta i bruk mobiltelefon og visittkort for å få kontakt med kundene, sier politiisnpektør Cathrin Westin til den svenske telegrambyrået TT.

Men ikke alle er like begistret for den nye loven. Sosialsekretær Raija Dilén har arbeidet med gateprostituerte i Stockholm i to år. I løpet av helgen har hun fått flere telefoner fra engstelige prostituerte. - Jentene er redde for at halliker og mc-gjenger kommer til å ta over virksomheten, sier hun.

I Göteborg har Rosenlundområdet, det tradisjonelle horestrøket, vært så og si tømt for prostituerte. Kundene har forsvunnet med en gang de så uniformet politi som har patruljert intenst i strøket.

- Loven skremmer forhåpentligvis vekk en del av de kvinnene som kunne tenke seg å begynne. Flere har stått i utkanten av området, men forsvant når vi kom, kan inspektør Bo Hansson fortelle TT.