Ny sjef for hysj-hysj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt umulig å få noen med bare middels kjennskap til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til å vedde imot at tidligere statssekretær Jørn Holme kommer til å få jobben som ny sjef der. Og det er trolig flere med de riktige kvalifikasjonene som har sett denne ansettelsesprosedyren fra samme vinkel, og derfor har latt være å søke. Holme bedyrer selvsagt at han har søkt på helt vanlig vis, uten noe løfte fra sin tidligere sjef gjennom tre år om at akkurat han vil få jobben.

Det kan vel tenkes at justisminister Odd Einar Dørum til slutt synes det blir litt for voldsomt å gi jobben til Holme. I hvert fall bør ansettelsen foregå ved settestatsråd. Vi er klar over at alle impliserte hevder at alt i denne prosessen er formelt korrekt og helt uangripelig, men det er et problem at slik ser det ikke uten videre ut, sett her fra utsiden. Jørn Holme er sikkert en utmerket politiker og politimann, som har muligheter til å bli en god sjef for PST. Vi skulle likevel gjerne ha sett en åpnere prosess der sjansene til dem som har søkt, framsto som mer reelle, og at enda flere søkeres kvalifikasjoner kunne måles mot hans.

Holme gikk av som statssekretær i Justisdepartementet for bare noen uker siden. Det ble straks satt i forbindelse med den ledige PST-jobben som har vært utlyst noen ganger uten at stillingen er blitt besatt, mens Arnstein Øverkil har vært konstituert i stillingen etter Per Sefland. Dette forholdet taler til fordel for å ansette Holme slik at stillingen som sjef for PST på nytt kommer inn i en normal syklus.

Det gamle overvåkingspolitiet konsentrerte seg om å avsløre og hindre spioner, utenlandske og hjemmeavlete, i å spionere. Lund-kommisjonen dokumenterte at det også var et politisk politi. Spioner spionerer fortsatt, selv om trusselen de representerer, er blitt mindre. Truslene fra ulike former for terrorisme er blitt mye større etter angrepene i USA i 2001. Å avsløre og hindre terrorister er kanskje enda vanskeligere enn da spioner var hovedfienden. Blir Jørn Holme den nye sjefen for PST, håper vi for alle parters skyld at han er rett mann for den jobben.