Ny sjokkskatt: Skal skattlegge sola

Spania drukner i gjeld og er tom for ideer. En ny solskatt er løsningen, tror myndighetene. Og det er ikke tull.

SOLEN ER IKKE LENGER GRATIS: Spansk minister har funnet ut hvordan de skal få bukt med landets gigantiske gjeld. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SOLEN ER IKKE LENGER GRATIS: Spansk minister har funnet ut hvordan de skal få bukt med landets gigantiske gjeld. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Spania sliter med høy arbeidsledighet og en elendig økonomi. Det landet har plenty av er soltimer - mange soltimer.

Derfor har installeringen og bruken solcellepaneler vært et satsingsområde. Fram til nå.

Innfører ny skatt For to uker siden bestemte imidlertid myndighetene seg for å skattlegge sola.

Nyheten har møtt reaksjoner fra hele verden, som; idiotisk, absurd, idéløst og latterlig.

Tidligere var det antatt at spanske forbrukere ville ha tjent inn en investering i solcellepaneler på 13 000-17 000 kroner i løpet av en periode på fem år.

Ifølge de nye skattereglene vil det nå ta om lag 17 år å nedbetale en lignende investering.

Store bøter til de som ikke føyer seg Den nye «solskatten» er satt til seks cent, eller 48 øre pr. kilowatt-time solen genererer.

Og privatpersoner som ikke kobler sitt solcellepanel opp mot det nasjonale nettet, slik at alt kan reguleres og måles, risikerer en astronomisk bot.

Ifølge avisen The Lokal er det snakk om bøter i størrelsesorden 6-30 millioner euro, eller 48-240 millioner kroner - avhengig av hvor grov forseelsen er.

Det har ført til skarpe reaksjoner fra landets innbyggere.

The Sydney Morning Herald forteller blant annet at en av innbyggerne, Inaki Alonso, har sett seg lei på myndighetenes desperate forsøk på å hente skattekroner.

Han har gått til det skritt å fjerne solcellepanelet han installerte på taket for seks måneder siden.

Tom for ideer? Spania importerer over 80 prosent av energien landet har behov for. Det koster mer enn 40 milliarder euro i året, tilsvarende 320 milliarder kroner, hvilket tilsvarer om lag 4,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Næringsminister Jose Manuel Soria innrømmer at tiltakene er smertefulle, men hevder de er nødvendige i et forsøk på å rette opp de enorme underskuddene.

Reformen skal samle inn penger for å takle gjelden på 208 milliarder kroner til ulike kraftprodusenter. Det er ventet at gjelden vil fortsette å vokse med 32-40 milliarder kroner i året dersom ikke regjeringen tar grep.

Det amerikanske finansmagasinet Forbes konkluderer på følgende måte:

«Tom for ideer og fulle av gjeld. Nå skal Spania beskatte sola.»