Ny skandale i Statoil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så har det skjedd igjen. Nok en Statoil-direktør har møtt opp i selskapets styre for å fortelle om milliardoverskridelser på et prestisjeprosjekt for selskapet. Nå var turen kommet til Helge Lund, som torsdag fortalte styret at utbygningen på Snøhvit blir enda sju milliarder kroner dyrere og åtte måneder forsinket. Slukkøret fortalte direktøren offentligheten i går at årsakene til milliardsprekken er vedvarende undervurdering av vanskelighetsgraden i prosjektet. I tillegg var kontrollen manglende. Leveransene har hatt for svak kvalitet og ført til mye etterarbeid på selve utbyggingsstedet. Det siste rammer underleverandørene, men Lund understreker at totalansvaret ligger hos Statoil selv. Men når Statoil først nå har oppdaget at Melkøya er et begrenset geografisk område og at det kan skape flaskehalser, er det virkelig mange år for seint.

Dette er beretningen om en varslet skandale. Snøhvit-prosjektet er allerede ekstra subsidiert gjennom skattelettelser. Det ble kraftig framskyndet, og tidligere overskridelser er blitt begrunnet med at planleggingen ikke var ferdig før prosjektet ble startet. Nå sier direktøren at det har vært en gjennomgående svak kvalitet på leveransene fra Spania, Italia, Nederland og Belgia. Det er mange olje- og verftsarbeidere i Norge som har grunn til å føle bitterhet over denne konstateringen. I klartekst betyr den at anbyderne har priset sitt tilbud for lavt. Fordi pris var avgjørende, tapte andre tilbydere i konkurransen. Nå påløper de reelle kostnadene, pluss alle ekstrakostnadene som skyldes at prosjektet ikke lenger går etter planen og blir forsinket av kostbare ekstraarbeider som må utføres under vanskeligere forhold enn på et tilrettelagt verft.

Statoils første direktør, Arve Johnsen, måtte gå av, formelt på grunn av overskridelsene på Mongstad-raffineriet, reelt fordi han var kommet i konflikt med Statoils eiere, som da var regjeringen til Kåre Willoch. Harald Norvik måtte gå av på grunn av overskridelsene i Åsgard-prosjektet, men også fordi regjeringen til Kjell Magne Bondevik ønsket en ny ledelse i selskapet. Olav Fjell innledet overskridelsene på Snøhvit, men måtte gå på grunn av korrupsjonssaken i Irak. Helge Lund kommer til å overleve overskridelsene på Snøhvit, som i likhet med de andre prosjektene med overskridelser, er et lønnsomt prosjekt. Men han bør miste jobben dersom han må legge fram flere tilsvarende skandaler som avslører at selskapet ikke klarer oppgavene de er blitt tildelt.