Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny skjebnenatt

Styret, storaksjonærer og banker forberedte seg søndag på nok en våkenatt i nervekrigen om Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde gang på noen uker henger konkursspøkelset over Kværner. Tre dager før en skjebnesvanger generalforsamling mangler selskapet 250 millioner kroner til driften, og kreditorenes skepsis vokser i takt med usikkerheten.

- Lommeboken er tom, og vi har om få dager ikke penger til å drive selskapet, sier styreformann Harald Arnkværn til NTB.

Han sa ved 20.30-tiden søndag at styret var innstilt på å jobbe videre med å finne en løsning utover kvelden og natten.

Vil utsette fusjon

Kværners styre kom søndag med et motforslag til Aker Maritime om å utsette Kjell Inge Røkkes plan om å slå de to selskapene sammen.

- Vi har orientert de sentrale partene om at hvis vi ikke finner en løsning på den langsiktige selskapsmodellen og de kortsiktige pengeproblemene innen mandag morgen, er det en realistisk fare for at Kværner kan gå konkurs, sier han.

Aker Maritime reagerer med forbauselse på Kværner-styrets avvisning av forslaget til redningsplan.

- Utrolig

- Det er nærmest utrolig, men vi må bare ta det til etterretning, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime til NTB.

Det var kontakt mellom Kværner og Aker Maritime gjennom hele helgen.

- Aker Maritime har utdypet sin skisse for redning av Kværner. Men de fastholder at det ikke er forhandlingsrom for hovedinnholdet i skissen. Dette gir ingen løsning på vår kortsiktige likviditet, og den vil etter vår mening heller ikke være akseptabel for andre aksjonærer eller for kreditorene, sier Arnkværn.

- Aker i møte

- Vi er kommet med et motforslag som forsøker å komme Aker Maritime i møte. Vi kan langt på vei godta Aker Maritimes forslag når det gjelder kreditorene. Vi kan også legge Aker Maritime inn i Kværner, men først etter generalforsamlingen og når en finansieringsplan er på plass. Da kan verdiene fastsettes så nøytralt og objektivt som mulig, slik at det blir akseptabelt for alle aksjonærene, sier Arnkværn.

Aker Maritime har gått inn for at Kværners gjeld skal gjøres rente- og avdragsfri i en periode på ti år, noe som i så fall vil gi bankene et betydelig rentetap.

Trenger totalløsning

Arnkværn sier det heller ikke er gitt at et slikt forslag vil være akseptabelt for kreditorene, men at det er forsøk på et kompromiss.

- Hvis vi fikk til en totalløsning som partene kunne enes om, ville det også bli lettere å løse de kortsiktige likviditetsproblemene. Men nå holder kreditorene penger tilbake på grunn av usikkerheten om selskapets framtid, sier Arnkværn.

Ingen realitetsdebatt

- Kværner gikk aldri med på noen realitetsdiskusjon av vårt utkast til avtale om en løsning for selskapet, sier Drangeid i Aker Maritime.

Utkastet ble lagt fram lørdag etter at Kværner hadde bedt om en konkretisering av forslaget som Aker Maritime la fram i slutten av siste uke. Ifølge Drangeid kom Aker med flere konkretiseringer av avtaleutkastet i løpet av lørdag og søndag.

- Men i stedet for å ta opp utkastet til drøfting med Aker, gikk Kværner til bankene, sier Drangeid.

Folkene i Aker avsluttet søndag kveld helgens arbeid med Kværner-saken.

(NTB)

Hele Norges coronakart