Global oppvarming

Ny skrekkrapport:
- Kan være for seint

Mandag ble en ny rapport om en del av Grønland som er lite forsket på, publisert. Resultatene er urovekkende.

- PÅ ET KRITISK PUNKT: Ifølge en rapport publisert mandag, er issmeltingen på Grønland ved et kritisk punkt. Foto: Reuters/Lucas Jackson
- PÅ ET KRITISK PUNKT: Ifølge en rapport publisert mandag, er issmeltingen på Grønland ved et kritisk punkt. Foto: Reuters/Lucas Jackson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Store Norske Leksikon er 81 prosent av Grønland dekket av is året rundt. Forskere har i flere år meldt om at isen smelter urovekkende raskt - og nå kan det være for seint å gjøre noe med det, skriver New York Times.

Innen to tiår kan den smeltende isen ha forårsaket en betydelig økning av havnivået. Det kommer fram i en forskningsrapport publisert mandag.

At havnivået øker, er en av de tydeligste konsekvensene av global oppvarming. Først og fremst har havtemperaturen blitt varmere - og vann utvider seg når det blir varmt. Men den smeltende isen er også et kritisk problem.

Akkurat nå er hypotesen at dersom jordas temperatur øker med to grader, kommer havnivået til å stige med drøyt 60 centimeter - og mellom 32 og 80 millioner mennesker kommer til å bli berørt.

- Kritisk

Denne nye rapporten kommer bare noen dager etter at forskere slo alarm om Arktis og at isen smelter raskere enn det som hittil har vært antatt. Rapporten viser at Sydpolen mister seks ganger så mye is årlig sammenliknet med for førti år siden.

Den nye rapporten tar for seg Grønlands sørvestlige del, som inntil nå skal ha vært lite forsket på. Men denne rapporten er nå klar på at isen smelter i en slik fart at den kan komme til å bidra sterkt til økt havnivå.

Forskningen, som er gjennomført via satellittdata og instrumenter på bakken, har kartlagt issmeltingen på Grønland gjennom flere år. Den skal ha observert en liten pause i smeltingen rundt 2013 - før den akselererte med stor fart. Nettopp denne kaldere perioden skal ha hatt stor betydning for issmeltingen, ifølge rapporten.

- Hvis en så liten kald periode kan forårsake en så stor økning i smeltingen, betyr det at vi er ved et kritisk sensitivt punkt. Det er for seint å gjøre noe med det, sier Michael Bevis, en av forskerne som har skrevet rapporten, ifølge CNN.

- Store ringvirkninger

Han fortsetter:

- Dette viser at om jorda blir én grad varmere, kommer det til å få mye større ringvirkninger enn det ville gjort det siste århundret, fortsetter forskeren.

Ifølge New York Times stiller flere anerkjente klimaforskere seg bak denne nye rapporten.

Dagbladet omtalte Grønland så seint som i desember som «en sovende kjempe som er i ferd med å våkne og skape kaos».

Kartleggingen viste at et isområde ved kysten, som er to til fire ganger større enn tidligere antatt, er utsatt for akselerert smelting.

Enkelt forklart vil det si at hastigheten på issmeltingen og påfølgende havstigning vil kunne gå mye fortere enn tidligere antatt. Og utviklingen er så godt som umulig å stoppe.

Det er snakk om et landområde som er større enn Norge, Sverige, Finland og Tyskland til sammen, og som inneholder is som er anslått å kunne føre til en global havstigning på rundt sju meter - dersom all isen skulle smelte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer