Global oppvarming

Ny skrekkrapport:
- Kan være for seint

Mandag ble en ny rapport om en del av Grønland som er lite forsket på, publisert. Resultatene er urovekkende.

- PÅ ET KRITISK PUNKT: Ifølge en rapport publisert mandag, er issmeltingen på Grønland ved et kritisk punkt. Foto: Reuters/Lucas Jackson
- PÅ ET KRITISK PUNKT: Ifølge en rapport publisert mandag, er issmeltingen på Grønland ved et kritisk punkt. Foto: Reuters/Lucas Jackson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Store Norske Leksikon er 81 prosent av Grønland dekket av is året rundt. Forskere har i flere år meldt om at isen smelter urovekkende raskt - og nå kan det være for seint å gjøre noe med det, skriver New York Times.

Innen to tiår kan den smeltende isen ha forårsaket en betydelig økning av havnivået. Det kommer fram i en forskningsrapport publisert mandag.

At havnivået øker, er en av de tydeligste konsekvensene av global oppvarming. Først og fremst har havtemperaturen blitt varmere - og vann utvider seg når det blir varmt. Men den smeltende isen er også et kritisk problem.

Akkurat nå er hypotesen at dersom jordas temperatur øker med to grader, kommer havnivået til å stige med drøyt 60 centimeter - og mellom 32 og 80 millioner mennesker kommer til å bli berørt.

- Kritisk

Denne nye rapporten kommer bare noen dager etter at forskere slo alarm om Arktis og at isen smelter raskere enn det som hittil har vært antatt. Rapporten viser at Sydpolen mister seks ganger så mye is årlig sammenliknet med for førti år siden.

Den nye rapporten tar for seg Grønlands sørvestlige del, som inntil nå skal ha vært lite forsket på. Men denne rapporten er nå klar på at isen smelter i en slik fart at den kan komme til å bidra sterkt til økt havnivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer