Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny slave-rapport: - Kriminelle utnytter flyktningene. Og vi gjør ikke nok for å stoppe dem

Verken Norge og EU klarer å gjøre nok for å avsløre hvordan mafiaen utnytter sårbare mennesker, viser ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå slår Eurojust, samarbeidsenheten mellom påtalemyndighetene i Europa, alarm om situasjonen for flyktninger i Europa: De advarer mot at lutfattige flyktninger utnyttes av kriminelle, og at det er svært vanskelig å få kjeltringene dømt.

- Vi må være forberedt på at det store antallet flyktninger som har kommet til Norge vil kunne føre til at mange tvinges inn i situasjoner hvor de kan bli utnyttet. Desperate mennesker uten penger er lette ofre for kriminelle som ønsker å tjene penger på andres nød, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til Dagbladet.

Han har jobbet hos Eurojust det siste året.

Voksende problem

Dagbladet har en rekke ganger avdekket hvordan mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, tigging, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge. Allerede i 2013 skrev Dagbladet at politi og barnevern sliter med å hjelpe ofrene.

Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander.

Christoffersen tror mørketallene i dag er store. Han tror politiet fortsatt ikke har tilstrekkelig kompetanse til å avdekke tvangsarbeid, selv om det nå gjøres mye for å styrke politi- og påtalemyndighetens kompetanse på dette området.

- Det er ingen tvil om at arbeidsmarkedskriminalitet er et voksende problem i Europa som tidligere dessverre ikke har blitt tilstrekkelig godt nok prioritert av politi- og påtalemyndighet, heller ikke i Norge, sier Christoffersen.

Eurojust peker på flere årsaker til at få blir dømt.

- Det er ikke tvil om at politiet og påtalemyndigheten ofte ikke har hatt tilstrekkelig kunnskap og kompetanse til å vite hva man skal se etter og hvorledes man bør gå frem i etterforskningen i denne type saker. Hvis man ikke vet hva man skal se etter, så ser man det heller ikke, sier Christoffersen, som mener mørketallene er store.

Ny rapport

Eurojust består av representanter fra samtlige EU-land samt Norge, Sveits og USA. Eurojust holder til i Haag i Nederland.

Nå lanserer Eurojust og Christoffersen en ny rapport om tvangsarbeid i Europa. I rapporten har Eurojust gått gjennom saker hvor det har vært tatt ut tiltale for menneskehandel relatert til tvangsarbeid eller andre former for arbeidsmarkedskriminalitet.

- Det er ikke tidligere gjort et så omfattende og grundig kartleggingsarbeid i EU av denne type straffesaker, sier Christoffersen.

- Lette ofre

Eurojust varsler nå at man vil se en økning i tvangsarbeidssaker.

- Den store flyktningestrømmen til Europa vil utvilsomt føre til at mange mennesker vil være lette ofre. I mange land er det en reell fare for at det legale arbeidsmarkedet innen enkelte sektorer vil kunne bli hardt rammet, særlig i håndverks- og restaurantbransjen, sier Christoffersen.

I rapporten har Eurojust gått gjennom 32 dommer i Europa, blant dem to dommer fra Norge:

I 2008 ble en ire dømt for å ha utnyttet fattige og ressurssvake personer til å drive steinlegging og asfaltering i Rogaland.

• I 2012 ble en Sauna-eier i Bergen dømt for å ha utnyttet en 29 år gammel brasiliansk mann til prostitusjon og arbeid. tillegg til at offeret måtte utføre seksuelle tjenester, besto arbeidet av resepsjonstjeneste, vasking og massasje.

- Mangelfull kompetanse

- Det lave antallet saker identifisert av Eurojust reflekterer således ikke omfanget av tvangsarbeid i Europa, men snarere mangelfull kompetanse i politi- og påtalemyndighet. Vilje er ikke nok, man må også ha evne, sier Christoffersen.

I tillegg er det betydelige bevismessige utfordringer i denne type saker.

- Det er et stort behov for samarbeid mellom landene i Europa for å bekjempe denne formen for menneskehandel. Ofrene kommer fra de fattigste landene i Europa og blir ofte utnyttet i de rike landene i Nord-Europa. En mer effektiv utveksling av informasjon og koordinering av etterforskning i denne type saker er viktig, og her vil Eurojust og Europol ha en sentral rolle, sier Christoffersen.

Vanskelig å bevise

Politiadvokaten peker på hvor vanskelig det er å bevise at mennesker blir utnyttet.

- Det er gjennomgående vanskelig å bevise «tvangselementet» i denne type saker. Mange er villig til å arbeide svart og for svært lave lønninger fordi det likevel er bedre enn de forholdene de lever under i sitt hjemland. For en person fra Romania vil en timelønn i Norge på 30 kroner være vesentlig mer enn det han vil kunne tjene i sitt hjemland, sier Christoffersen, som peker på en rekke fellestrekk som går igjen i mange av sakene.

- Språkproblemer, høy gjeld, begrenset bevegelsesfrihet, kummerlige boforhold og manglende oppholds- og arbeidstillatelse i det landet hvor de blir utnyttet. Mange har ikke noen reell mulighet til å komme seg ut av arbeidsforholdet de opprinnelig frivillig gikk inn i. Da øker ofte omfanget av utnyttelsen, sier Christoffersen.

- VOKSENDE PROBLEM: - Det er ingen tvil om at arbeidsmarkedskriminalitet er et voksende problem i Europa som dessverre ikke har blitt tilstrekkelig godt nok prioritert av politi- og påtalemyndighet, heller ikke i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til Dagbladet. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/NTB SCANPIX
- VOKSENDE PROBLEM: - Det er ingen tvil om at arbeidsmarkedskriminalitet er et voksende problem i Europa som dessverre ikke har blitt tilstrekkelig godt nok prioritert av politi- og påtalemyndighet, heller ikke i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til Dagbladet. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media