Ny smell for Hagen

Fremskrittspartiet mister stadig tilhengere. På en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK, går Hagens parti tilbake med 4,4 prosent. Siden toppmålingen i september har partiet tapt hver tredje tilhenger. Det er åpenbart at bråket i partiet gjør inntrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sentrumspartiene som denne måneden kan notere en viss framgang, mens Arbeiderpartiet står på stedet hvil. Det kan bety at sentrum får en viss uttelling for budsjettforliket med regjeringen, mens Ap ikke har noen gevinst.

Carl I. Hagen

Selv med dagens tilbakegang ligger Fremskrittspartiet fortsatt betydelig over valgresultatet fra 1997, som var et brakvalg for partiet. Et valg i dag ville gitt en ny suksess for Hagen.

Bakgrunnstallene viser at i forhold til forrige valg forsyner Carl I. Hagen seg fortsatt med velgere fra nesten alle andre partier. Men det er særlig hjemmesitterne som nå er blitt Frp-tilhengere.

Partiet er sterkt mannsdominert og har størst oppslutning på Vestlandet og Østlandet utenom Oslo.

Stoltenberg

Målingen viser at Ap fortsatt sliter hardt med velgerne. Det må være en skuffelse for partiledelsen at framgangen uteblir når Frp går såpass mye tilbake. Det er jo særlig Frp som har forsynt seg med tidligere Ap-velgere. Og regjeringsmakten har foreløpig bare gitt tap.

Partiet står klart svakere nå enn da Stoltenberg tok over som statsminister etter Bondevik i mars. Heller ikke landsmøtet i november har gitt partiet noen framgang, selv om det var en voldsom medieinteresse rundt møtet og at det endte uten de store konfrontasjoner.

Partiet står sterkest i Midt-Norge og har flere tilhengere blant de yngste velgerne enn tidligere. Dessuten står partiet nå sterkest blant velgere med lavest inntekt og har mistet oppslutning blant de høytlønte. Det kan vel forklares med skatteendringene.

Bondevik

Med sentrumspartienes framgang er de nå snart på samme nivå som ved forrige valg. Selv om Venstre fortsatt ligger under sperregrensen, er oppslutningen såpass bra at Bondevik med en viss troverdighet kan holde fast på sentrumsalternativet.

KrF er nå i praksis like stort som Høyre. Selv om Høyre har en liten framgang, har hardkjøret mot budsjettforliket mellom regjeringen og sentrum ikke gitt gevinster.

Jan Petersen sliter med å komme ut av skyggenes dal, og er mer venneløs på Stortinget enn på lenge.