Donald Trump

Ny smell for Trumps prosjekt

Skjebnen til Trumps drømmemur er fortsatt til vurdering hos Biden-administrasjonen. Men nå forsvinner milliarder av dollar i finansiering.

TEXAS: Utgående president Donald Trump besøker en ny del av grensemuren uka før hans tid i embetet er omme. Bildet er tatt 12. januar 2021. Foto: NTB
TEXAS: Utgående president Donald Trump besøker en ny del av grensemuren uka før hans tid i embetet er omme. Bildet er tatt 12. januar 2021. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Jeg vil bygge en stor mur, ingen bygger murer bedre enn meg, tro meg. Og jeg vil bygge den billig. Jeg vil bygge en stor mur på vår sørlige grense.

Donald Trump, kjent som TV-profil, forretningsmann og milliardær, kastet seg inn i kampen om presidentskapet sommeren 2015.

- Merk mine ord, sa han allerede da.

Trump fikk fire år i Det hvite hus, men tapte gjenvalget mot demokratenes Joe Biden i fjor høst.

Da var dommen på Trumps drømmemur knusende klar. «Ingen framgang» slo BBC fast, mens tenketanken Third Way omtalte løftet som «Trumps store fiaskomur» samme sommer.

Nå sier Pentagon at det avlyser konstruksjonen av deler av Trumps mur som bygges med finansiering fra militæret, skriver Reuters.

MARS 2021: Ranch-eier Tony Sandoval avbildet foran en del av muren som tidligere president Donald Trump prøvde å bygge. Her nær byen Roma i Texas. Foto: Ed Jones / AFP / NTB
MARS 2021: Ranch-eier Tony Sandoval avbildet foran en del av muren som tidligere president Donald Trump prøvde å bygge. Her nær byen Roma i Texas. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Vis mer
TEXAS: Bildet viser en uferdig del av grensemuren. Bildet er tatt 30. mars 2021. Foto: Ed Jones/ AFP / NTB
TEXAS: Bildet viser en uferdig del av grensemuren. Bildet er tatt 30. mars 2021. Foto: Ed Jones/ AFP / NTB Vis mer

- Alvorlige problemer

I 2019 erklærte Trump nasjonal krise for å omdirigere penger til å bygge muren. I sin første dag i presidentskapet, ba Joe Biden om å stoppe prosjektene på grensa og krevde en gjennomgang av lovligheten av finansieringen og kontraktsmetodene.

- Forsvarsdepartementet går videre med å kansellere alle grenseprosjekter som er betalt for med penger som opprinnelig var ment for andre militære oppdrag og funksjoner, som skoler for barn av militæransatte, militære byggeprosjekter utenlands i allierte nasjoner, Nasjonalgarden og reserveutstyr, sier Pentagons talsperson Jamal Brown i en uttalelse fredag, ifølge Reuters.

Det er ikke helt klart hvor mye penger forsvaret skal få tilbake, men det skal ifølge Reuters være snakk om milliarder av dollar.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

- Konstruksjonen av grensemuren under den forrige administrasjonen bandt opp mer enn 14 milliarder dollar i skattepenger, snøt vårt militære og avledet oppmerksomheten fra genuine sikkerhetsutfordringer. Rask og tilfeldig bygging av muren resulterte også i alvorlige problemer for liv, sikkerhet og miljø, sier en tjenestemann ved Biden-administrasjonen til ABC News.

Det er uklart når Biden-administrasjonen vil være ferdig med sin vurdering av Trumps prosjekt, men presidenten er under press fra begge partier, skriver ABC News.

Mens republikanere ønsker han skal gjennomføre Trumps mur, nå som Bidens løfte om en mer human innvandringspolitikk har skapt kaotiske forhold ved grensa til Mexico, ønsker demokratene at han skal avvikle prosjektet og returnere konfiskerte grenseområder til eierne.

Farlig erosjon

Samtidig som den pågående vurderingen av skjebnen til Trumps grensemur, sier Biden-administrasjonen også at de vil sette i gang to nye prosjekter langs grensa, skriver TV-kanalen.

Samme dag kunngjorde nemlig Homeland Security at departementet skal ta steg for å beskytte grensesamfunn «fra fysiske farer som følge av den forrige administrasjonens tilnærming til bygging av grensemuren».

I uttalelsen kommer det fram at byggingen som skjedde under den forrige administrasjonen, forårsaket store hull i Rio Grande Valleys «barrieresystem» for flom, for å gi plass til en grensemur.

EROSJON: Erosjonbeskyttelse og korrigerende tiltak er nødvendige langs en 14 kilometer lang strekning i San Diego, ifølge toll- og grensemyndigheter. Foto: DHS Photo by U.S. Customs and Border Protection/Released
EROSJON: Erosjonbeskyttelse og korrigerende tiltak er nødvendige langs en 14 kilometer lang strekning i San Diego, ifølge toll- og grensemyndigheter. Foto: DHS Photo by U.S. Customs and Border Protection/Released Vis mer

- Flomsystemet hadde lenge gitt beskyttelse for lavtliggende regioner i Hidalgo fylke i Texas, som beskyttelse mot katastrofal flom, og disse hullene truer lokalsamfunn. DHS vil starte arbeidet for å fort reparere barrieresystemet og beskytte grensesamfunn.

I tillegg har det oppstått det DHS omtaler som en farlig erosjon langs en lang strekning i San Diego i California. Dette som følge av uriktig komprimering av jord og byggematerialer langs en del av muren som har blitt bygget under den forrige administrasjonen.

- DHS vil begynne nødvendige prosjekter for å sikre sikkerheten til nærliggende grensesamfunn.

AVSKJED: Donald Trump holder sin avskjedstale til det amerikanske folket, dagen før Joe Biden innsettes som president. Video: The White House Vis mer

- Stor prestasjon

I sine siste dager som president, dro Trump til Texas for å besøke grensemuren. Dette var presidentens første offentlige opptreden siden stormingen av Kongressen uka i forveien.

Han fortalte fra talerstolen at han var beæret over å være til stede med «de modige mennene og kvinnene ved grensekontrollen».

- Vi er her for å feire en stor prestasjon, den suksessfulle byggingen av muren på den sørlige grensa.

I talen skrøt Trump av muren mot Mexico og hevdet han med den har klart det politikere har lovet i årevis - men for så å snu etter at de har kommet til makten.

- I dag feirer vi fullføringen av de lovede 700 kilometerne med grensemur.

Men i en gjennomgang kort tid etter, slo NBC News fast at han ikke hadde levert på sitt valgløfte.

Donald Trump: - Vi vil hjemsøke Biden og Biden-administrasjonen. Vis mer

Erstattet gamle gjerder

Mengden er mindre enn halvparten av hans opprinnelige løfte, som var en 1600 kilometer med grensemur. Bare 75 av 700 kilometer var nye strukturer hvor det ikke hadde eksistert mur før.

I 2015 og 2016 sa Trump nemlig at han forventet at muren skulle være 1600 kilometer lang, sammen med fjell og elver som skulle skape naturlige barrierer. I 2020 skalerte han kraftig ned, og uttalte at det ville være mer enn 800 kilometer med mur ferdig i begynnelsen av 2021.

Amerikanske toll- og grensemyndigheter uttaler til NBC News at Trumps administrasjon har bygget over 700 kilometer med nytt grensemur-system, som inkluderer barrierer, i tillegg til veier for patruljebiler og andre overvåkningstiltak. For det meste består det av erstatning av fotgjenger- og kjøretøybarrierer som ble satt opp av tidligere administrasjoner.

Trump hevdet feilaktig at han bygget en helt ny grensemur gjennom store deler av sin tid som president, mens han egentlig erstattet eldre gjerder, slår NBC News fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer