Donald Trump

Ny smell

En ankedomstol har omgjort en kontroversiell beslutning om etterforskningen av de graderte dokumentene Donald Trump oppbevarte hjemme på Mar-a-Lago. Beslutningen er et stort nederlag for eks-presidenten.

IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, fikk ikke viljen sin i etterforskningen av de graderte dokumentene som ble beslaglagt på Mar-a-Lago. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File
IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, fikk ikke viljen sin i etterforskningen av de graderte dokumentene som ble beslaglagt på Mar-a-Lago. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det var en enstemmig ankedomstol i Atlanta som torsdag besluttet å fjerne den uavhengige rettspersonen (special master på engelsk journ.anm.) som en Trump-utnevnt dommer oppnevnte tidligere i høst.

Den nye beslutningen fjerner en betydelig hindring for etterforskningen til det amerikanske justisdepartementet av beslagene av graderte dokumenter fra Trumps eiendom, skriver AP og CNN.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

- Tydelig

FBI beslagla en lang rekke topphemmelige dokumenter da de ransaket Mar-a-Lago i august i år. Disse er dokumenter Trump mistenkes for å ha tatt med seg på ulovlig vis da han forlot Det hvite hus i januar 2021.

Etter ransakingen ba Trump om at en domstol oppnevnte en uavhengig rettsperson til å gjennomgå tusenvis av beslaglagte dokumenter for å avgjøre hvilke etterforskerne skulle få tilgang til. Trump fikk opprinnelig medhold fra dommeren Aileen Cannon i dette.

Cannons beslutning ble kraftig kritisert fra en lang rekke juridiske eksperter da den kom. Nå sier også ankedomstolen tydelig ifra at den mener Cannon aldri skulle oppnevnt en rettsperson.

- Loven er tydelig. Vi kan ikke lage en regel som tillater at en hver person som blir utsatt for en ransaking kan blokkere myndighetenes etterforskning etter at ransakingen er gjennomført. Vi kan heller ikke lage en regel som tillater at tidligere presidenter gjør dette, skriver dommerne i sin kjennelse, ifølge CNN.

To av de tre dommerne i ankedomstolen, Britt Grant og Andrew Basher, ble utnevnt av Trump da han var president. Den tredje, William Pryor, ble utnevnt av republikaneren Georg W. Bush.

- Ekstraordinært

Beslutningen er også en skarp avvisning av argumentene fra Trumps advokater som i månedsvis har hevdet at den tidligere presidenten hadde krav på en uavhengig rettsperson til å foreta en gjennomgang av dokumentene som ble beslaglagt, skriver AP.

Den nye beslutningen innebærer at etterforskningen og gjennomgangen av dokumentene kan fortsette på normalt vis. Trump har fortsatt mulighet til å anke beslutningen til amerikansk høyesterett.

TRUMP-RANSAKELSEN: Statsadvokaten i West Palm Beach forteller til Dagbladet at han tror at tidligere president Donald Trump vil bli tiltalt. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er utvilsomt ekstraordinært å gjennomføre en ransaking av hjemmet til en tidligere president, men ikke på en måte som påvirker vår juridiske analyse, eller på annet vis gir juridisk tillatelse til å forstyrre en pågående etterforskning, skriver de tre dommerne i ankedomstolen i sin kjennelse.

Tøffe dager

Kjennelsen fjerner dermed begrensninger som ville ha hemmet granskingen til spesialetterforsker Jack Smith, som ble utnevnt 18. november for å granske om Trump var involvert i stormingen av Kongressen i fjor, og håndteringen av dokumentene.

Justisminister Merrick Garland oppnevnte Smith for å beskytte departementet mot anklager om at de politiserer granskingen etter at Trump kunngjorde at han vil stille som president i 2024.

Torsdagens nederlag føyer seg inn i rekken av noen tøffe dager for Trump.

Den siste tida har han vært i hardt vær for å spise middag med Hitler-tilhengeren og rapperen Ye (tidligere Kanye West) og høyreekstremisten Nick Fuentes hjemme på Mar-a-Lago.

Onsdag ble det også klart at en kongresskomité, som gransker Trump, omsider har fått tilgang til Trumps skattedokumenter, slik de har forsøkt i flere år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer