Ny smerteterapi hjelper Turi (55)

Turi Rasti hadde så store problemer med nakken at hun følte smerter hvis hun vridde opp en klut. Hun har nå fått et nytt liv ved hjelp av en behandlingsmetode som ifølge terapiens grunnlegger hjelper sju av ti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I CranioSacral-terapi behandles hele kroppen, ikke bare det stedet som gjør vondt. Siden 70-åra har metoden vært etablert i USA, nå er den i ferd med å få fotfeste i Europa og Norge.

I studier har metoden vist seg å hjelpe mot migrene, rygg- og nakkesmerter, spenningshodepine, kjevesmerter og øresus. Terapeuter har også god erfaring med å hjelpe kvinner med bekkenløsning.

Ifølge terapiens grunnlegger, den amerikanske legen John E. Upledger, opplever 70 prosent av pasientene bedring, eller delvis bedring, med denne behandlingen.

Lang behandling

- Den er særlig egnet for dem som ikke får hjelp av noe annet, og der medikamenter ofte er eneste utvei, sier fysioterapeut Sissel Wiken Nielsen. Hun lærte seg CranioSacral-terapi for ti år siden i USA. Nå hjelper hun norske pasienter til et liv med mindre smerte, både ved smerteklinikken ved Aker sykehus i Oslo og i privatpraksis.

De fleste må regne med behandling gjennom flere måneder, før smertene slipper taket.

- Vi jobber med kroppens bindevevssystem som dekker hele kroppen, innvendig og utvendig. Vi kjenner om det er fri flyt i dette systemet. Hvis noe sitter fast, bruker vi lette trykk og strekker på vevet. Slik hjelper vi kroppen til å finne sin naturlige stilling, sier hun.

Kan kombineres

- Også kroppsbevissthet er viktig. Pasienten må gjenvinne kroppskontroll, finne ut hva som styrker smertene. Metoden kan godt kombineres med andre teknikker.

Pasient Turi Rasti ligger stille, mens Sissel Wiken Nielsen hender arbeider seg oppover kroppen hennes, med et trykk på maksimalt fem gram. Til slutt starter behandlingen der Turis smerter er kraftigst.

- Jeg kjenner jeg blir varm, og at pusten slipper lettere til. Smertene slipper. Om kvelden blir jeg så avslappet. Dagen etter har jeg masse energi, forteller Turi.
For snart ti år siden fikk hun en kjeveskade etter en påkjørsel. Livet hennes ble fylt av daglige smerter.

I fjor høst orket hun ikke mer. Løsningen ble privat operasjon i USA. Kjevesmertene forsvant, men ikke smertene i nakken, og operasjonssåret plaget henne. I USA fikk hun CranioSacral-terapi, og fortsatte da hun kom hjem i november før jul.

- Først var jeg veldig skeptisk. Jeg kunne ikke skjønne at så små trykk kunne hjelpe. Jeg har fått et nytt liv, sier Turi Rasti.