Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA:

Ny smitterekord

Samtidig viser president Donald Trump seg fortsatt uten munnbind.

VANSKELIGE FOLK: Donald Trump fortalte hvor vanskelige demokratene er å forholde seg til da han besøkte et skipsverft i Wisconsin torsdag 26. juni. Video: AP Vis mer

Torsdag registrerte USA det høyeste antallet smittetilfeller i løpet av ett døgn, med 37 077 rapporterte tilfeller, ifølge Johns Hopkins University, skriver CNN. The Washington Post melder om et enda høyere tall: 39 327 tilfeller rapportert.

Dette kommer dagen etter at USA opplevde sin verste dag for nye smittetilfeller siden april. Onsdag slo en rekke eksperter alarm i amerikanske medier.

Samtidig nekter president Donald Trump fortsatt å bruke munnbind i offentligheten, noe mange stater nå har ilagt påbud om. Både under besøk til et krigsminnesmerke i Washington og besøk i Wisconsin samme dag, ble presidenten avbildet uten munnbind.

WASHINGTON: President Donald Trump og førstedame Melania Trump snakker med krigsveteraner torsdag 25. juni. Foto: AP
WASHINGTON: President Donald Trump og førstedame Melania Trump snakker med krigsveteraner torsdag 25. juni. Foto: AP Vis mer

Besøkte skipsverft

Under et besøk hos et skipsverft i Wisconsin torsdag kom president Trump igjen med en roserød forutsigelse om at økonomien, som har fått et hardt slag som følge av coronapandemien, er på bedringens vei, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette selv om USA i fjorten uker på rad har hatt en massiv mengde arbeidsløse, og smitten, som nevnt, skyter i været.

Skipsverftet har nylig sikret seg en føderal kontrakt til en verdi av fem milliarder dollar, og Trump sa til de ansatte at han visste de var ivrige med å komme i gang med arbeidet.

- Deres jobb er mye hyggeligere enn min. Det kan jeg garantere, sa Trump til de ansatte ved verftet.

VALGFUSK: President Donald Trump fyrer løs på Twitter. Vis mer

Ut mot demokratene

- Dere vet ikke hva jeg må gå gjennom med dissa folka, sa Trump og fortalte at «en smart, suksessfull venn» hadde spurt ham om hvilken nasjon det var vanskeligst å forholde seg til.

- Er det Kina, Russland eller Nord-Korea, sa Trump at vennen hadde sagt.

- Nei, den vanskeligste nasjonen å håndtere er demokratene i USA. De er mye tøffere å håndtere enn noen andre av de folkene vi har med å gjøre. De er mye mer urimelige og faktisk litt gale, sa Trump.

I motsetning til folkemøtene i Tulsa og Phoenix, var ikke presidentens besøk åpent for offentligheten. Selv om Trump fortsatt ikke vil bruke munnbind, var mange av de ansatte som lyttet til presidentens tale iført munnbind.

Før dette deltok Trump også i et folkemøte sendt av Fox News, hvor han gjentatte ganger angrep Joe Biden, andre demokrater og tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton. Sistnevnte har skrevet en svært omstridt bok om sin tid ved presidentens side i Det hvite hus.

- Som et barn

Joe Biden, som etter all sannsynlighet blir demokratenes presidentkandidat i valget, langet også ut mot Trump torsdag.

Han fordømte Trump for å si at han hadde bedt amerikanske helsemyndigheter om å senke testfrekvensen. Dette fordi testing gjør tallene så høye.

- Han tror at å finne ut at flere amerikanere er syke, vil ta seg dårlig ut for ham. Det er hva han er bekymret for, sa Biden ifølge New York Times.

Trump kom med denne oppsiktsvekkende uttalelsen på folkemøtet sitt i Tulsa forrige uke. Det hvite hus var raskt ute og sa at han spøkte. Noen dager seinere nektet Trump for at det var en spøk.

- Han er som et barn som ikke kan tro at dette har skjedd ham. All klagingen og selvmedlidenheten, sa Biden, som poengterte at pandemien ikke bare rammet Trump, men oss alle.

- Hans jobb er ikke å klage over det. Hans jobb er å gjøre noe med det, sa Biden.

Joe Biden tar på seg munnbind igjen etter å ha holdt en tale på et møte i Lancaster i Pennsylvania torsdag. Foto: Matt Slocum / AP / NTB scanpix
Joe Biden tar på seg munnbind igjen etter å ha holdt en tale på et møte i Lancaster i Pennsylvania torsdag. Foto: Matt Slocum / AP / NTB scanpix Vis mer

Sliter i vippestater

Trump taper oppslutning i de seks vippestatene som i 2016 ga ham seieren over Hillary Clinton, ifølge en ny meningsmåling. Målingen er gjort for New York Times blant nesten 4000 registrerte velgere i Michigan, Wisconsin, Florida, Pennsylvania, Arizona og North Carolina.

I alle seks statene har utfordreren, demokraten Joe Biden, en ledelse på minst 6 prosentpoeng.

I 2016 fikk Clinton flest stemmer, men hun måtte likevel konstatere at det var Trump som fikk flytte inn i Det hvite hus fordi det var han som fikk flest valgmenn.

Trump sikret seg alle valgmennene til Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, selv om han bare seiret med under 1 prosentpoeng over Clinton i de tre statene. Da hjalp det ikke at Clinton fikk flere millioner flere stemmer i California.

Ifølge målingen har Biden en ledelse på 10-11 prosentpoeng i de tre statene. I Arizona og North Carolina, hvor Trump vant med rundt 4 prosentpoeng, leder Biden med henholdsvis 7 og 9 prosentpoeng. I Florida leder han med 6 prosentpoeng.

Men målingene viser også at Trump fortsatt har større oppslutning i disse statene enn han har på nasjonalt plan. En separat måling i New York Times gir Biden en ledelse nasjonalt på 14 prosentpoeng.

Hvis Biden vinner de seks statene som målingen omfatter, samtidig som han holder på alle dem Clinton vant, blir han ny president med 333 valgmenn, langt flere enn de 270 som trengs for å vinne.

Det er imidlertid fortsatt over fire måneder til valget, og på denne tiden i 2016 hadde Clinton også en ledelse over Trump, om enn ikke like stor som målingen viser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!