Ny solidaritet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  ULEKKERT. HIV ER bare veldig usexy, sier 26-åringen som jeg treffer på byen. Han er homse. Det siste året har han hatt 16 sex-partnere. Han har alltid sikker sex. Eller nesten alltid nesten sikker. Hans hiv-holdning er klar: Er du så dum at du blir smittet, har du deg selv å takke. Dessuten er ikke smittefaren stor. Og de nye hiv-medisinene veldig bra. Lets party.

HENKI HAUGE KARLSEN jobbet som bartender i Fredrikstad. I november 1985 mottok han et oppsigelsesbrev. Tre uker før hadde han fått vite at han var hivpositiv. Advokat Tor Erling Staff tok saken. I september 1988, feirer Staff og klienten at Høyesterett hadde gitt den dødssyke Henki jobben tilbake. I desember døde han av aids på Rikshospitalet.

SMITTE AV MYGG? Dødssyk etter kyss, badstue eller toalettbesøk. Hjelp, hvordan takle de spedalske? På 80-tallet rådet hysteriske aids-tider. Homofile Henki ga hiv et ansikt i Norge. Hans åpenhet gjorde voldsomt inntrykk. 17 år etter hans død er Henki fortsatt Norges mest kjente hivsmittede person. Er det et problem?Homotrenden fra slutten av 90-tallet har vært likegyldighet. Innleggene om hiv på nettstedet Gaysir.no har demonstrert forakt, fordømmelse og kunnskapsløshet. Hiv ble et ikke-tema.-  Paradokset er at da vi fikk bedre medisiner og behandlingstilbud, ble det trangere kår for sikrere sex, sier Rolf Angeltvedt, leder for Helseutvalget for homofile. Med kombinasjonsbehandlingen forsvant de synlige hivpositive, de som skulle dø og ikke hadde noe å tape. Hiv-aksjonistene forsvant. Adjø solidaritet.

KALDE SKULDRE OG venner som snur seg bort. Vanker du sammen med en hivsmittet, «smitter» det liksom litt over på deg. Kanskje noen tror du er en av dem? Menn som har sex med menn er fortsatt gruppa med høyest smitterisiko i Norge. I fjor var det hiv-rekord med 70 tilfeller av nysmittede homser.Risikosex er ikke uvanlig. I den siste hiv-test-undersøkelsen var det en økning fra 23 til 30 prosent som svarte at de hadde praktisert usikker analsex de siste 12 månendene. I følge Helseutvalget er det mer vanlig i dag at menn sier høyt «jeg ønsker å praktisere usikker sex.» Vurderer de smittefaren som liten? Gir de faen? Gir risikosex ekstra tenning? Angeltvedt tror rett og slett det handler mest om at sex er bedre uten gummi mellom deg og partneren.

VERDENS AIDSDAG er i dag. Og noe har skjedd. Homomiljøet har våknet. Det virker som man på vei tilbake til den gamle linja, med felles ansvar og engasjement. Et sjokk skulle til. I fjor ble minst åtte menn smittet av én og samme hivsmittede mann i Oslo. Den såkalte hivbombe-debatten raste på Gaysir: Skulle mannen outes? I går sto skuespiller Kim Fangen fram med sin hiv-historie i Dagbladet. Helt frivillig.