Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny solkremformel skal redusere faren for hudkreft

Norge på verdenstoppen i den farlige sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt kunnskap om de høyt elskede, men livsfarlige solstrålene har fått nordmenn til å smøre seg inn med solkrem som aldri før.

Likevel ligger kalde Norge på verdenstoppen når det kommer til hudkreft.

Britiske forskere mener de har funnet svaret på paradokset.

Solkremen, slik vi kjenner den i dag, beskytter nemlig kun mot de ultrafiolette, korte strålene som solen sender ut.

De lange, UVA-strålene er femti ganger mer utbredt, men solkremen vi kjøper i butikken i dag inneholder ingen vern mot disse.

Ian Eggleston, medisinprofessor ved Universitetet i Bath, har sammen med en gruppe forskere nå laget et molekyl som han mener vil effektivisere solkremen og dermed redusere risikoen for hudkreft ved soling.

- Vi har skapt nye molekyler som filtrerer UVA-stråler ved å fange opp det overflødige jernet i huden som produserer de farlige, frie radikalene når huden eksponeres for store doser UVA-stråler, forteller han til Scanpix.

Ved å inkludere slike molekyler i solkremen, vil huden kun binde jern når det aktiveres av en harmløs, liten dose UVA og dermed beskytte huden betraktelig bedre mot hudkreft.

UVA-stråler har lenge vært kjent for å forårsake raskere aldring av huden, men bare nyere forskning har påvist hva slags rolle den spiller når det kommer til hudkreft.

En av forskerne som deltok i stråleprosjektet, Charareh Pourzand, mener at økningen i hudkreftsykdom på verdensbasis vil reduseres betraktelig dersom molekylene de forsket frem blir fast ingrediens i all solkrem fremover.

Nå jobber forskerteamet sammen med kjemikere og hudleger for å gjøre prosjektet om til en realitet.

Nye reisemønstre øker risikoen
Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, ser positivt på den britiske forskningen og mener det er avgjørende å utvikle solkrem for å snu hudkreftutviklingen.

- Nordmenn ligger på verdenstoppen i antall hudkreftrammede, det er et paradoks når vi bor i et land med så korte somre, sier han.

Vigander mener nordmenns endrede reisevaner har noe av skylda.

- Stadig flere reiser til varmere strøk på vinteren, da er huden vår ekstremt sårbar og kan ta skade etter bare femten minutter i solen.

I tillegg mener Vigander at den norske holningen om å være mest mulig i solen når vi er på feire setter helsa vår i fare.

For hver gang du blir solbrent ødelegges nemlig hudceller, og jo flere ganger du brenner deg, jo større er sjansen for å utvikle kreft.

- Kroppen glemmer ikke at du har vært solbrent, advarer kommunikasjonssjefen.

Han råder alle som skal til sydligere strøk i vinter til å begrense solingen og til å smøre seg med høy solfaktor.

Feminint med solkrem
De siste fem årene har antall hudkreftrammede økt med hele 27 prosent og i ni av ti tilfeller skyldes kreften solskader.

-  Det som er positivt med dette er at vi da kan gjøre noe med saken selv. Undersøkelser viser at vi alle er klar over faren med solstråler, men at vi i praksis er for dårlige til å ta hensyn, forteller han.

Spesielt menn skårer lavt når det kommer til å vise såkalt solvett.

- Antall menn som rammes av hudkreft øker stadig, mange forbinder nok solkrem med noe feminint og synes kanskje det ikke er så matcho å smøre seg på badestranda.

En annen fare er nordmenns bruk av solarium.

- Det er en utbredt misforståelse at en kan herde seg opp til sydenturer ved å ta sol, advarer Vigander.

De kunstige solstrålene er nemlig bare designet for å gi farge og gir ikke den herdingen som ekte solstråler gir.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media