Ny sølvskatt funnet på havets bunn

20 tonn sølv funnet om bord på skip som ble torpedert under første verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Passasjer- og lasteskipet SS «Mantola» sank den 9. februar i 1917 etter å ha blitt torpedert av en tysk ubåt. Det er selskapet Odyssey Marine Exploration som i dag melder at de har funnet skipet.

Skipet skal ha mer enn 20 tonn sølv om bord. Det tilsvarer over 130 millioner norske kroner etter dagens markedsverdi. Dette er det andre store funnet Odyssey har gjort i løpet av kort tid.

I sommer ble skipet SS «Gairsoppa» funnet utenfor Irland med 200 tonn sølv om bord. SS «Mantola» ble funnet bare 16 mil unna.

Undervannsrobot - Dette viser verdien av forskningsteamet vårt og den enorme databasen vi har av skipsvrak, sier administrerende direktør Greg Stemm i Odyssey.

Odyssey har inngått en avtale med den britiske regjeringen om at de vil sitte igjen med 80 prosent av verdien av sølvskatten, mens regjeringen får 20 prosent.

«Mantola» ble identifisert ved hjelp av en undervannsrobot under en ekspedisjon i forrige uke. I de seinere år har regjeringer i pengeknipe begynt å lete etter skipsvrak for inntektens skyld. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å lete på svært dypt vann.

- Etter hvert som vi kan gå dypere og dypere ned i havet, vil det åpne opp for en rekke interessante muligheter, sier administrerende direktør Greg Stemm i Odyssey i en pressemelding.

1,3 milliarder kroner Det var i slutten av forrige måned at Odyssey kunngjorde at de hadde funnet SS «Gairsoppa». Handelskipet ble senket av en tysk ubåt i 1941, da det var på fra India til Storbritannia.

Lasten på nesten 200 tonn sølv har en verdi på over 1,3 milliarder norske kroner.

Både «Gairsoppa» og «Mantola» var eid av British India Steam Navigation Company. Da Mantola sank, ble den britiske regjeringen nødt til å betale ut en erstatningssum for de 20 tonnene med sølv om bord.

Syv personer omkom «Mantola» hadde blitt sjøsatt for mindre enn et år siden da hun la fra kai i London på vei mot Calcutta. Det skulle bli hennes siste tur. Ifølge Odessey hadde skipet 165 mannskap og 18 passasjerer om bord.

Kapteinen var David James Chivas, hvis grandonkler var Chivas-brødrene - kjent for den skotske whiskeyen Chivas Regal.

Fire dager seiner blir skipet torpedert. Til tross for iherdig innsats for å berge skipet, begynte det å synke. Syv personer omkom, mens resten klarte å komme seg ut i livbåtene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer