Ny spenning om USA-valget

Spenningen var stor rundt behandlingen av USA-valget i Floridas høyesterett mandag. Men det er langt fra sikkert at siste ord dermed er sagt i dragkampen om Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klokka 20.00 i kveld starter høyesteretts behandling av ankesaken. Opp til doms er om de manuelle stemmene fra Florida skal telle med eller ikke. Det kan avgjøre hvem som blir USAs neste president, men det kan bli tirsdag morgen før resultatet er klart.

Ikke telle

Republikanerne mener de manuelt telte stemmene ikke kan telles med fordi Floridas valglover sier at resultatene skulle vært levert inn forrige tirsdag, som var sju dager etter valget.

Demokratene på sin side mener fintelling for hånd er i tråd med Floridas valglover, og derfor er en vanlig måte å avgjøre valg på.

Gore-kampanjen håper at fintellingen av 1,7 millioner stemmer i tre fylker hvor demokratene er i flertall, vil gi Gore flere stemmer.

Ifølge en meningsmåling for CNN og USA Today, mener et flertall av de spurte at de manuelle stemmene skal telle med.

Bush fikk som forventet flest av poststemmene fra utlandet, og leder med 930 stemmer av seks millioner avgitte. Han hadde ventet å kunne erklære seg som vinner av valget i helga.

I Palm Beach avviste en dommer mandag et krav om omvalg fra fem privatpersoner som hadde gått til søksmål på grunn av den omstridte stemmeseddelen i fylket.

(NTB)

TELLER VIDERE: I Palm Beach i Florida telles stemmer fremdeles manuelt. I løpet av kvelden og natten skal høyesterett i USA avgjøre om den manuelle opptellingen skal få gjelde i presidentvalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer