Ny spiker i kista til Assad

Syrias ambassadør til Irak har hoppet av. Det er en ny spiker i kista til president Bashar al-Assad.

PREGET: Et portrett av president Bashar al-Assad i en anti-Assad demonstrasjon i opprørssenteret Al-Waar nær Homs.  REUTERS/Shaam News Network
PREGET: Et portrett av president Bashar al-Assad i en anti-Assad demonstrasjon i opprørssenteret Al-Waar nær Homs. REUTERS/Shaam News NetworkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nawah al-Fares kunngjorde sin beslutning på en vide lagt ut på Facebook. Han oppfordrer til mytteri.

- Vend geværene mot de kriminelle
- Jeg ber de militære om å delta i revolusjonen og forsvare landet og dets borgere. Vend deres geværer mot de kriminelle fra dette regimet, sier al-Fares, ifølge Reuters.

Det er første gang en syrisk ambassadør hopper av i løpet av de 16 månedene opprøret har vart. En grunn til at ingen har hoppet av tidligere er at mange diplomaters familier er samlet i et boligkomplekt i Damaskus, der de ifølge opposisjonskilder holdes under overvåking av syriske sikkerhetsstyrker. Opposisjonen betrakter diplomatenes familie som regimets gisler. Familien til en diplomat som hopper av risikerer å havne i det fryktede sikkerhetspolitiets klør.

Nawah al-Fares er sunni-muslim, slik 75 prosent av syrerne er.

- Bare begynnelsen
- Dette er bare begynnelsen av en serie av diplomater som hopper av. Vi er i kontakt med en rekke ambassadører, sier Mohamed Sermini, medlem av paraplyorganisasjonen for regimemotstand, Den sysiske nasjonalrådet.

I forrige uke hoppet general Manaf Tlas av i Tyrkia. Han er en tidligere nær venn av Bashar al-Assad, og også han er sunni.

Ambassadørens avhopping kom samtidig med at FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan i natt presenterte sin nye fredsplan for Syria for Sikkerhetsrådet i FN. Rådets fem faste medlemmer er dypt splittet, med USA, Storbritannia og Frankrike, som vil ha sterke sanksjoner, på den ene siden, og Russland og Kina, som vil ha en dialog mellom regime og opposisjon for å inngå et enda verre blodbad enn det som nå finner sted, på den annen. For å unngå et enda verre blodbad må regimet være en del av løsningen, er Russlands posisjon.

Russland og Iran
Russland og Iran er helt sentrale spillere i det nye diplomatiske framstøtet til Kofi Annan.

- Han (Annan) ba sikkerhetsrådets medlemmer om å sette til side sine nasjonale interesser og å legge et felles og sterkt press på begge sider med klare konsekvenser for ikke å etterleve reglene (FN bestemmer), sa Annan i natt, ifølge den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant.

Russland og Kina har to ganger lagt ned veto mot sterke sanksjoner mot Syria. Men i forbindelse med et utkast til resolusjon til Sikkerhetsrådet fra russisk side snakkes det nå om en «overgangsløsning» i Syria. Hva det betyr for Bashar al-Assad er imidlertid ikke klart. Det er gjennom denne trange diplomatiske åpningen Kofi Annan igjen prøver å få våpnene i Syria til å stilne.