- Ny spiker i kista

At Joe Biden nå kan starte overgangen til Det hvite hus, er et nytt nederlag for Donald Trump. Men han har ikke gitt opp kampen, ifølge ekspertene.

MÅ UT: Ifølge ekspertene er vi nå ett skritt nærmere at Joe Biden flytter inn i Det hvite hus - og at Donald Trump flytter ut. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
MÅ UT: Ifølge ekspertene er vi nå ett skritt nærmere at Joe Biden flytter inn i Det hvite hus - og at Donald Trump flytter ut. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn to uker etter at Joe Biden (78) ble utropt til vinner av valget 3. november, går president Donald Trump (74) endelig med på å starte den formelle overføringen av makt til Biden.

Det er sjefen for The General Services Administration (GSA), Emily Murphy, som har makten til å starte den formelle prosessen. Hun har fram til nå nektet å signere de nødvendige tillatelsene, men har nå snudd.

At maktoverføringen nå er i gang, er utrolig viktig for Biden.

- Dette er kritisk viktig. Det gir ham tilgang til informasjon og ekspertise han må ha for å kunne utføre presidentjobben. Spesielt i forhold til kunnskap og infrastruktur for pandemi-håndteringen, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE) i Bergen til Dagbladet.

- Det haster

Mjelde påpeker at Biden skal utnevne 4000 embetsfolk og medarbeidere, samt sette sammen regjeringskabinett og forberede iverksettingen av sin agenda.

- Biden og hans administrasjon vil ikke ha effektiv kontroll over statsapparatet før alle disse oppgavene er løst.

Med støtten fra Emily Murphy og GSA får Biden tilgang på en rekke viktige tilganger og millioner av offentlige dollar han kan bruke på overgangen.

- Det er kjempeviktig for Biden at overgangen nå kan begynne. En ekstremt god nyhet for ham og USA. Det gjør at han reelt kan forberede seg til å bli president. En av konklusjonene i 9/11-rapporten var at overgangen til Bush-administrasjonen gjorde dem dårligere forberedt på terror. For å bekjempe pandemien, er det ekstremt viktig at Biden får tilgang på nødvendig data, sier rådgiver Eirik Løkke i tenketanken Civita.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

- Kan den seine overgangen ha påvirket Bidens presidentperiode allerede?

- Får han kommet i gang nå, er det bedre seint enn aldri. For hver uke som går har folk dødd i pandemien. Prognosene er store og han må redusere tallene. Det haster. Uten tilgangen har han og hans administrasjon måtte fatte avgjørelser på et dårligere grunnlag.

- Gir ikke opp

Noe overraskende, støtter Donald Trump beslutningen om maktoverføring. Samtidig fortsetter han å hevde valgfusk, og at han vil vinne fram til slutt.

- Jeg vil takke Emily Murphy hos GSA for hennes stødige dedikasjon og lojalitet til landet vårt. Hun har blitt trakassert, truet og misbrukt – og jeg ønsker ikke å se det skje med henne, hennes familie eller ansatte hos GSA. Vår sak fortsetter STERKT, vil fortsette den gode kampen, og jeg tror vi vil vinne fram!, er blant det Trump skriver på Twitter.

Løkke mener dette er et tegn på at Donald Trump erkjenner fakta – men uten å innrømme at han tapte valget.

- Han skjønner hvordan virkeligheten forholder seg, men påstår at de skal gå videre og har tro på at han går seirende ut. Han ville nok heller gjøre det slik, enn at det så ut som at han var overkjørt.

Han tror ikke den avtroppende presidenten vil slutte å kjempe. Mjelde er enig.

- Trump har ikke gitt opp sitt dødfødte forsøk på å stjele presidentvalget ved å presse visse delstater til å sette til side valgresultatet. Det er ikke sånn at han faktisk kan vinne fram her, sier Mjelde.

- Trumps kamp er en liksom-kamp. Han følger bare Steve Bannons råd om å spre mest mulig desinformasjon, for å skape forvirring om hva som egentlig skjedde. Eller som Bannon sa: «flood the zone with shit», fortsetter han.

VIL JOBBE: Joe Biden har startet overgangen til å ta over som president, men han mangler informasjon Donald Trump. Video: AP Vis mer

- Stor skade på demokratiet

Mjelde er tydelig på at det blir en fredelig maktoverføring.

GOLF: President Donald Trump på hans golfklubb i Virginia. Bildet er tatt 22. november 2020. Foto: Reuters
GOLF: President Donald Trump på hans golfklubb i Virginia. Bildet er tatt 22. november 2020. Foto: Reuters Vis mer

- Trump har ingen mulighet til å orkestrere det som kalles et «autogolpe» – et «selvkupp». Altså å forbli ved makten. Han vil bli fjernet med makt om nødvendig.

Den siste tida har Trump gått på flere nederlag. Over 30 søksmål er enten avslått eller droppet. Han ble nødt til å ta avstand fra advokaten Sidney Powell, etter at hun gikk for langt med konspirasjonene om valgfusk. Samtidig kommer det meldinger om at flere republikanere har vendt ham ryggen.

- Vil dette ha innvirkning på ham?

- Jeg tror det. Han har holdt på lovlig lenge. Gravd hodet dypere og dypere ned i sanden, men han kan snu på en femøring og komme opp med en rar begrunnelse. Det har nok vært press bak lukkede dører, men det har vært ganske skandaløst at Mitch McConnell (republikanernes leder i Senatet journ.anm.) har vært så tilbakeholden med å se på et kuppforsøk, sier Eirik Løkke, og legger til:

- Dette er en ny spiker i kista for det klovnaktige forsøket hans på statskupp. Ved å ikke ta avstand, holder de liv i en slags minimumsmulighet for at noe endrer seg. Konklusjonen nå er at vi er et nytt skritt, faktisk og legalt, nærmere en gjennomføring av valgresultatet.

Samtidig mener Løkke at Trump allerede har fått gjort stor skade på demokratiet.

- Han gir inntrykket av at Biden er en ulegitim president, og har fått mange med seg i sin alternative virkelighet. Det blir ikke lett for Biden å håndtere. Han fortsetter å gjøre dette verre og vil fortsette med det, sikkert også etter at han blir tvunget ut av Det hvite hus.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer