Havnespy:

Ny spredning av «havnespy»: - Stor trussel

Den uønskede og giftige arten havnespy fortsetter å spre seg som et tykt teppe på den norske havbunnen. Dette har fått Miljødirektoratet til å ta grep.

HAVNESPY: Den uønskede og giftige arten «havnespy» fortsetter å spre seg som et tykt teppe på den norske havbunnen. Video: Leif Bruntveit/Havforskningsinstituttet. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert

Fra det første påviste tilfellet av «havnespy» i Stavanger 2020, har utviklingen hatt en skremmende trend i norske farvann.

På kort tid har det blitt observert flere steder på Vestlandet, og den uønskede og giftige arten fortsetter å overta store deler av den norske havbunnen, noe som bekymrer norske havforskere.

Det siste tilfellet ble observert 23. november 2021, ifølge Artsdatabanken.

- Havnespy sprer seg raskt, og er en stor trussel for naturmangfoldet i norske havområder. Vi synes derfor det er viktig at både privatpersoner og kommersielle aktører som ferdes på havet i disse områdene er klar over situasjonen, og risikoen med å spre havnespy, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Det økende problemet gjør at Miljødirektoratet har valgt å slå alarm.

Tatt 100 prøver

- Det er blitt avdekket et større omfang av havnespy, som nå gjør at vi vurderer tiltak først og fremst for å begrense utbredelsen, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i hav- og industriavdelingen til Dagbladet.

For å få et bedre bilde av spredningen av havnespy i Norge, har Miljødirektoratet nylig tatt grep.

GIFTIG: Marinbiologer har funnet det de mistenker er over 27 000 tønner med giftig avfall. Video: AP. Redigering: Christian Roth Vis mer

- Det er totalt blitt tatt 100 prøver på 50 ulike steder i Norge. En metode med prøver av miljø-DNA, som kan være veldig effektiv for å kartlegge havnespy, sier Nåmdal.

- Metoden går ut på å se etter artens DNA i vannprøver gjennom filtrering av store vannvolum, noe som øker sannsynligheten for å påvise arten, sier avdelingsdirektøren.

Sammen med Norsk institutt for naturforskning (NINA), som gjennomfører prøvetakingen, skal prøvene nå analyseres i laboratorium for å se etter spor av den farlige arten.

ALVORLIG: Signe Nåmsdal sier spredningen av havnespy har ført til Miljødirektoratet har tatt grep for å få bedre kunnskap om den farlige arten. Foto: Geir Mogen, Buckethaus
ALVORLIG: Signe Nåmsdal sier spredningen av havnespy har ført til Miljødirektoratet har tatt grep for å få bedre kunnskap om den farlige arten. Foto: Geir Mogen, Buckethaus Vis mer

Kan ellvedobles

- Hva er det farligste med havnespy?

- Det farligste er at det formerer seg raskt og sprer seg over store områder. Det legger seg som stort teppet på havbunnen, noe som kan fortrenge alle andre arter, som igjen kan få konsekvenser for økologien i norske havområder, sier Nåmdal.

Den japanske fremmedarten «Didemnum vexillum» omtales som «Sea vomit» på engelsk. På norsk har den derfor fått kallenavnet «Havnespy».

Havnespy, eller japansk sjøpung, er en fremmed art av alvorlig karakter som kan ellevedoble seg på bare to uker.

- Spredningen er forbundet med svært høy risiko og derfor ser vi på utbredelsen som svært alvorlig, sier avdelingsdirektøren.

Miljødirektoratet håper å få svar på analysene ved slutten av årsskiftet.

FARLIG: Den økende andelen av havnespy har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Foto: Rudolf Svensen / Miljødirektoratet
FARLIG: Den økende andelen av havnespy har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Foto: Rudolf Svensen / Miljødirektoratet Vis mer

- Stor utfordring

I slutten av november oppfordret Miljødirektoratet til en felles dugnad for å hindre spredningen av havnespy.

- Foreløpig finnes det ingen gode metoder for å fjerne havnespy permanent. Fokuset nå er derfor på å begrense spredning, og her ønsker vi at alle er med på dugnaden og gjør det de kan, sier direktør Hambro i en pressemelding.

Miljødirektoratet sier det fremdeles er mye man ikke vet om arten og at de derfor ønsker å skaffe seg mer kunnskap.

- Hvordan kan man da få bukt med problemet?

- Det er vanskelig å få fjernet denne fremmede arten helt, derfor er fokuset i første omgang på å begrense spredning og få mer kunnskap om hvordan vi kan følge opp dette videre, sier Nåmdal.

Avdelingsdirektøren er ikke kjent med at arten skal være farlig for mennesker.

- Det at den dekker til havbunnen, fiskeutstyr og teiner er den store utfordringen, og at det sprer seg i den grad det gjør, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer