Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny start for Nigeria

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag går Nigeria til sitt første frie presidentvalg på 20 år. Håpet er at valget vil sette en endelig sluttstrek for generalenes styre i Afrikas mest folkerike stat. I 27 av de 39 årene som er gått siden frigjøringen, har Nigeria vært styrt av militærregimer. Valget i dag er en ny start for Nigeria og en begivenhet på linje med Sør-Afrikas overgang til demokrati i 1994. Den formelle maktoverdragelsen finner sted 29. mai.
  • To kandidater konkurrerer om å bli president: Generalen Olusegun Obasanjo (61) og høvding Olu Falae (60). Obasanjo var diktator i Nigeria fra 1976 til 1979. Han ble kjent som den første afrikanske general som frivillig overlot makten til sivile. Falae var finansminister under et tidligere militærregime og gjorde seg bemerket som ren og ryddig i en gjennomkorrupt statsledelse. Begge har sittet fengslet for opposisjon til det brutale regimet under general Sani Abacha fra 1993 til juni i fjor.
  • Obasanjo leder kappløpet. Hans parti har allerede vunnet lokal-, delstats-, og parlamentsvalget. Disse valgene er gjennomført i en uvanlig fredelig atmosfære. Obasanjo er de militæres kandidat og hans kampanje er finansiert av generalene som etter år i maktposisjon har samlet seg enorme formuer. Generalenes pengemakt, langvarige styre og tradisjon for militærkupp betyr at de forstatt vil være en sentral maktfaktor i Nigeria. Det vil ta tid før demokratiet slår rot, og det er langt fra sikkert at dagens valg innleder en langvarig stabil demokratisk periode.
  • Demokratiseringen i Nigeria har stor betydning for hele det afrikanske kontinent. Enorme oljeressurser gir landet økonomisk tyngde. Sammen med Sør-Afrika kan et demokratisk Nigeria spille en konstruktiv fredsrolle i de mange blodige konfliktene som preger Afrika. Sør-Afrikas neste president, Thabo Mbeki, har allerede knyttet nære kontakter til Nigeria.
  • Men en slik positiv rolle forutsetter at Nigerias valgte president tar fatt i problemene i eget land. Skrikende sosial urettferdighet, skamløs korrupsjon, brennbare etniske motsetninger og den overhengende trusselen fra de mektige generalene er faktorer som truer det nyfødte afrikanske demokratiet.